2010. november 19., péntek

Cup of Russia - női rövidprogram

A grand prix szezonban eddig egyedül Carolina Kostner-nek sikerült 60 pont felett teljesíteni a hölgyeknél a rövidprogramban. A legjobb rövidet Moszkvában Akiko Suzukinak sikerült prezentálni, akinek mindhárom forgása 4-es erősségi szintet kapott és még lépéssora is 3-as szintű volt. Az ugráselemek tekintetében volt egy szép 3F-2T kombinációja, egy 2A és egy 3Lz, melyet élhibásnak ítéltek. Még ha jól is sikerül a lutz, akkor sem érte volna el a 60 pontos álomhatárt a japán lány.
A második helyre kisebbfajta meglepetésre a fiatal amerikai Agnes Zawadzki került, aki a második jégrelépő volt a rövidprogram során. Programját szép 3T-3T kombinációval indította, majd szólóban lutz-ot ugrott triplán, végül szép dupla axel-t mutatott be. A forgásai neki is mind 4-es szintűek voltak, egyenes vonalú lépéssora 2-es erősséget kapott. Technikában magasan ő kapta a legtöbbet, az ötkomponensek tekintetében viszont csak a 7. legjobbnak bizonyult.
A harmadik helyre a rutinosabb és többszörös grand prix érmes, amerikai Ashely Wagner került, aki Morricone zenéjére futotta rövidjét. A honfitársától nem sokkal több, mint fél ponttal maradt csak el. Egy nehéz 3F-3T kombinációval indította a programját, mely ugyan negatív értékelést kapott, de még így is közel annyi pontot kapott érte, mint Zawadzki a toe-loop-osért. A lutz-a neki is élhibásra sikerült, úgy mint Suzukinak.
A legjobb orosz érdekes módon nem Makarova vagy Leonova lett, hanem az ismeretlenebb Sofia Biryukova, akinek ez az első felnőtt grand prix versenye. Viktoria Volchkova tanítványának Toscás rövidprogramja a 4. helyre volt jó, technikában a második legmagasabb pontszámot kapta. 3T-3T kombinációt, 3Lo és 2A szóló ugrásokat, valamint 3-as és 4-es szintű elemeket mutatott be rövidjében. 
Meglepetésre a világbajnok Miki Ando csak az 5. helyről várhatja a holnapi kűrt. Ennek oka, hogy a tripla flip-jét visszaminősítették duplára és az utolsó hátrahajlós forgása csak 1-es erősségi szintet ért el.
Hatalmas csalódás, hogy a hazájában versenyző Alena Leonova csak a 9. helyet tudta megszerezni a rövidben, pedig tavaly ő volt az egyetlen európai grand prix döntős.

Rövidprogram utáni állás:
1 Akiko SUZUKI (JPN) 57.43 (VIDEÓ)
2 Agnes ZAWADZKI (USA) 56.84 (VIDEÓ)
3 Ashley WAGNER (USA) 56.17 (VIDEÓ)
4 Sofia BIRYUKOVA (RUS) 54.99 (VIDEÓ)
5 Miki ANDO (JPN) 54.00 (VIDEÓ)
6 Valentina MARCHEI (ITA) 53.61 (VIDEÓ)
7 Myriane SAMSON (CAN) 53.26 (VIDEÓ)
8 Ksenia MAKAROVA (RUS) 52.93 (VIDEÓ)
9 Alena LEONOVA (RUS) 46.61 (VIDEÓ)
10 Elena GLEBOVA (EST) 45.78  (VIDEÓ)

Részletes pontozás