2010. október 30., szombat

Skate Canada - férfi szabadprogram

A pontok láttán nem csak Chan, hanem minden néző elcsodálkozott
A páros versenynél is nagyobb izgalmakat és meglepetéseket hozott a férfi verseny. 
A  versenyt végül a hazaiak legnagyobb sztárja, Patrick Chan nyerte. Noha ezúttal sem tudott tiszta programot futni, mégis a "bírók jóvoltából" megjavította eddigi legjobb kűrpontszámát. (Ő maga sem tagadta, hogy túlpontozottnak érezte a programját.) Első alkalommal mutatott be négyfordulatos toe-loop-ot versenyen, de elesett a szóló tripla axel-ből és a tripla-triplának szánt kombinációja második ugrását is visszaminősítették. A kűrben 10 ponttal többet kapott a második legjobb Rippon-nál, nagyrészt az ötkomponens pontszámoknak köszönhetően.
A rövid után még vezető Nobunari Oda csak a harmadik legjobb kűrt futotta és így összesítésben ezüstérmes lett. Sikeres négyfordulatos toe-loop-ja, két tripla-tripla kombinációja (3A-3T, 3S-3T) mellett ugrott flip-et, lutz-ot és rittberger-t is triplán. Ugrott egy dupla axel-t is, viszont elesett egy tripla axel-ből. Az esésen kívül egyedül az utolsó elemére, a beugrós ülőforgásra kapott negatív értékelést. 
A rövid utáni harmadik helyét meg tudta őrizni az amerikai Rippon, aki csupán a szóló tripla axel-ében bizonytalankodott. Emellett azonban 7 további triplát ugrott tisztán és így a második legjobb kűrt futotta a verseny során. Noha rövidben és kűrben is futott már jobb programot, eddigi legjobb összpontszámát a kiegyensúlyozott versenyzésének köszönhetően sikerült megjavítania. 
A rövid után még ezüstérmes pozícióban álló Kevin Reynolds ezúttal is sikeres négyfordulatos salchow-ot és 4T-3T ugráskombinációt mutatott be. Csak e két ugráseleme 26.32 pontot ért a kanadai fiúnak. Ezt követően sikeres tripla salchow-ot, rittberger-t és lutz-ot is bemutatott, de elesett a 3F-3T kombinációból és leszimplázott két axel-t is. A felemás program így csak a 6. legjobb kűrt eredményezte és így összesítésbe lecsúszott a dobogóról.
A spanyol Fernandez négyfordulatos toe-loop-ot és 7 triplát felvonultató kűrjével felkapaszkodott az 5. helyre.
200 pont felett teljesített még Preaubert és Gachinski is, akik csak apró hibákat vétettek kűrjeikben.
Végeredmény:
1 Patrick CHAN (CAN) 239.52 (VIDEÓ)
2 Nobunari ODA (JPN) 236.52(VIDEÓ)
3 Adam RIPPON (USA) 233.04 (VIDEÓ)
4 Kevin REYNOLDS (CAN) 218.65 (VIDEÓ)
5 Javier FERNANDEZ (ESP) 210.85 (VIDEÓ)
6 Alban PREAUBERT (FRA) 209.05 (VIDEÓ)
7 Artur GACHINSKI (RUS) 204.08 (VIDEÓ)
8 Jeremy TEN (CAN) 191.86 (VIDEÓ)
9 Yasuharu NANRI (JPN) 188.96 (VIDEÓ)
10 Grant HOCHSTEIN (USA) 181.65
11 Kristoffer BERNTSSON (SWE) 175.84 (VIDEÓ)
12 Paolo BACCHINI (ITA) 167.60

Részletes pontozólap 

Éremosztó ünnepség: VIDEÓ