2010. október 31., vasárnap

Skate Canada - hölgyek szabadprogram

A férfi versenyhez hasonló izgalmas verseny zajlott le a hölgyeknél is, nagy átrendeződések történtek ugyanis a rövidhez képest.
A női versenyt a rövid után még csak 4. helyen álló amerikai Alissa Czisny nyerte, aki olyannyira visszatalált régi önmagához, hogy még túl is szárnyalta korábbi legjobb kűrpontszámát. Programjában 3Lz-2T, 3F-2T kombinációkat mutatott be, emellett szólóban ugrott triplán toe-loop-ot, rittberger-t és flip-et is. Szépen megvolt a program második felében a dupla axel is, ám az ezt követő tripla toe-loop-ban már elesett. Ez az egy eleme kapott csupán negatív értékelést, minden másban, különösen a forgásokban magas pozitív értékelést kapott.
A rövid utáni második helyét meg tudta őrizni, így ezüstéremnek örülhetett Ksenia Makarova. Az orosz bajnok nem lehet elégedetlen, hiszen ez az első felnőtt grand prix versenye és máris éremmel térhet haza. Evita programjában szépen sikerült a 3T-3T kombináció, az ezt követő három ugráseleme viszont nem sikerült igazán jól, a tripla lutz-a például élhibás lett. A további ugrásokban is inkább átlagosan teljesített és a legtöbb elemére semleges értékeléseket kapott.
A harmadik helyre kapaszkodott fel Amelie Lacoste, aki élete legjobbját teljesítette az egész verseny során. A kanadai lány jutalma így élete első érme felnőtt világversenyről. Seherezádé programjában 2A-2A ugrósor, 3T-2T kombináció szerepelt, emellett szólóban ugrott triplán lutz-ot, rittberger-t és toe-loop-ot is. A tripla flip-ben viszont elesett és utolsó ugráselemét, a salchow-ot leduplázta. Technikában ugyan csak az 5. legjobb volt, de ötkomponensben a 3. legjobbnak bizonyult.
Nem sokkal több, mint 1 pontnyi lemaradással viszont leszorult a dobogóról a rövid után még élen álló Cynthia Phaneuf. A kűrben csupán 7. helyet szerző kanadai lány két szép kombinációt (3T-2T-2Lo, 3Lo-2T) is bemutatott, de kétszer is elesett a tripla lutz-ból, leduplázott egy salchow-ot és leszimplázott egy rittberger-t.
Csalódást keltően versenyzett Fumie Suguri és Valentina Marchei is. A rövidben sem brillírozó műkorcsolyázónők élhibákkal és leszimplázásokkal tarkított kűrjeikkel csak a 8-9. helyen zártak.

Végeredmény:
1 Alissa CZISNY (USA) 172.37 (VIDEÓ)
2 Ksenia MAKAROVA (RUS) 165.00 (VIDEÓ)
3 Amelie LACOSTE (CAN) 157.26 (VIDEÓ)
4 Cynthia PHANEUF (CAN) 156.24 (VIDEÓ)
5 Haruka IMAI (JPN) 154.54 (VIDEÓ)
6 Agnes ZAWADZKI (USA) 154.35
7 Myriane SAMSON (CAN) 152.05 (VIDEÓ)
8 Valentina MARCHEI (ITA) 137.78 (VIDEÓ)
9 Fumie SUGURI (JPN) 132.84
10 Sonia LAFUENTE (ESP) 131.20 (VIDEÓ)
11 Alexe GILLES (USA) 125.64 (VIDEÓ)

Részletes pontozás

Interjú az aranyérmessel: VIDEÓ
Éremosztó ünnepség: VIDEÓ