2010. október 23., szombat

NHK Trophy - Férfiak rövidprogram

Az NHK Trophy második napján a férfiak is bemutatkoztak a rövidprogrammal. A hazaiak örülhettek, hiszen világbajnok korcsolyázójuk, Takahashi az első helyen zárt. A programjában két ugráselemmel is gondjai akadtak: a 3F-3T kombináció első ugrását élhibásnak ítélték, így erre negatív értékelést kapott, ahogy a tripla axel-ra is, amiben letette a kezét. A szóló tripla lutz szépen megvolt, a 3-as szintű lépéssora pedig jelentős pozitív értékelést kapott a bíróktól, két forgására pedig 4-es szintet ért el. Nyilatkozata szerint nem elégedett magával száz százalékig, mert mind a lépéssorban, mind a forgásokban többre képes.
A második helyre az amerikai Jeremy Abbott került, aki ugyanazokból az ugráselemekből építette fel a rövidjét, mint japán ellenfele, ám ő nem hibázott egyikben sem.  Nála a lábváltásos ülőforgással volt gond,  amire szintet és pontokat sem kapott, mert nem felelt meg az előírásoknak. 
A kanadai Sawyer a Mr. and Mrs. Smith egyik betétdalára futotta rövidjét és egyedül a tripla axel-lal akadtak gondjai, amiből kilépett. A harmadik helye azért is remek, mert csak a múlt héten kapott meghívást a versenyre, miután Artem Borodulin visszalépett.
14 századnyi lemaradással követi őt a francia Amodio, aki Rodriguez zenéjére komponált rövidjével a második legmagasabb technikai pontszámot kapta, még annak ellenére is, hogy flip-jét élhibásnak ítélték.
A technikailag legerősebb programot az 5. helyen végző japán Hanyu mutatta be: csodálatos tripla axel, 3Lz-3T kombináció és szóló tripla flip szerepelt a Hattyúk tava programjában.

Férfiak rövidprogram utáni állás:
1 Daisuke TAKAHASHI (JPN) 78.04 (VIDEÓ)
2 Jeremy ABBOTT (USA) 74.62 (VIDEÓ)
3 Shawn SAWYER (CAN) 70.15 (VIDEÓ)
4 Florent AMODIO (FRA) 70.01 (VIDEÓ)
5 Yuzuru HANYU (JPN) 69.31 (VIDEÓ)
6 Denis TEN (KAZ) 68.74 (VIDEÓ)
7 Ross MINER (USA) 64.85 (VIDEÓ)
8 Jialiang WU (CHN) 64.06 (VIDEÓ)
9 Takahito MURA (JPN) 63.20 (VIDEÓ)
10 Adrian SCHULTHEISS (SWE) 62.24 (VIDEÓ)
11 Kevin VAN DER PERREN (BEL) 55.31 (VIDEÓ)
12 Jeremy TEN (CAN) 54.48

Második csoport bemelegítése: VIDEÓ