2010. október 7., csütörtök

A fontosabb változásokról I. - egyéni és páros

1.) Egyéni és páros korcsolyázásban (senior és junior):
a) Ugráskombináció: Ha az ugrások nem listázott ugráselemmel kapcsolódnak össze, akkor ugrósornak kell tekinteni (+SEQ). Ha egy fél-rittbergert használnak az ugrások összekötésénél, akkor az kombinációnak számít és egy egyfordulatos rittberger értékét éri.
b) Forgások: Forgás egy pozícióban (egyéniben) és beugrós forgás (ami azt jelenti, hogy a forgás beugrással kezdődik és nincs benne láb és pozícióváltás).

2.) A rövidprogram egyéniben 7 kötelező elemet tartalmaz (senior és junior):
a) Férfiak (senior és junior): csak 1 lépéssor szerepelhet, mely lehet egyenes vonalú, kör vagy szerpentin
b) Hölgyek (senior és junior): nincs spirálsor, az csak az átmenet (Transitions) pontszámokba számít bele 
c) Hölgyek (senior): választható dupla vagy tripla axel
d) Férfiak (senior): lehetőség van két különböző négyfordulatos ugrásra, egyet szólóban, egyet pedig kombinációban
e) Férfiak (senior): A beugrós forgás érkező helyzetének másnak kell lenni, mint az egy pozíciós forgásnak. (Ha valaki pl. beugrós libellét csinál, akkor a másik forgásnak űlőforgásnak kell lennie.)

3.) Szabadprogram egyéniben (senior és junior):
a) Dupla axel-ből nem szerepelhet kettőnél több (szólóban vagy kombincáió/ugrósor részeként)
b) Férfiak (senior): a végrehajtási sorrendben szereplő második lépéssor fix alappontot ér és a bírók pozitív vagy negatív értékelést adhatnak rá, a lépéssor bármilyen alakú lehet, a lényeg hogy a teljes jégfelületet kihasználja
c) Hölgyek (senior): A spirálsor fix alappontot ér és a bírók pozitív vagy negatív értékelést adhatnak rá. Vagy minimum 2 spirál helyzetnek kell lennie legalább 3 mp-ig kitartva mindkét helyzetben, vagy egy spirál helyzetnek, de azt 6 mp-ig kell tartani. Amennyiben a versenyző ennek nem tesz eleget, akkor a spirálsornak nem lesz értéke.

4.) A rövidprogram párosban 7 kötelező elemet tartalmaz (senior és junior):
a) Szóló forgáskombináció és páros forgáskombináció felváltva szerepelnek minden szezonban, 2010/2011-ben a szóló forgáskombináció a kijelölt.
b) A lépéssor minden szezonban része lesz a rövidprogramnak.

5.) Páros szabadprogram (senior és junior):

a) Az ugráskombináció két vagy három ugrásból állhat.
b) A senioroknál a halálforgásnak más típusúnak kell lennie, mint a rövidprogramban szereplő.
c) A spiralsor fix alappontszámot ér és a bírók pozitív vagy negatív értékelést adhatnak rá. Két spirálpozíciónak kell szerepelnie mindkét korcsolyázónál legalább 3 mp-ig kitartva mindkét helyzetben, vagy egy spirál helyzetnek, de azt 6 mp-ig kell tartani. Amennyiben a versenyzők ennek nem tesznek eleget, akkor a spirálsornak nem lesz értéke.

6.) Tiltott elemek:
Ha tiltott elem fordul elő bármely végrehajtott elem közben, akkor levonás jár a tiltott elemért és az elemet 1-es szintűre kell értékelni, ha eléri az 1-es szintet. Más esetben az elem nem kap szintet.

További módosítások:
a) Nincs -2 pontlevonás, ha valaki újrakezdi a programját. Az értékelésnél  csak a komponensekre hathat negatívan.
b) Pontlevonások kosztüm, kellék vagy zene esetében: a döntnök a bírói panellel közösen szavaz a -1 pontos levonást illetően a szavazati többség alapján. Ha fele-fele arányban alakul a szavazás, akkor nem jár levonás.
b) Pontlevonás esések és illegális elemek esetén: a kontroller és a technikai specialisták döntenek a levonásról a szavazati többség alapján.