2010. szeptember 27., hétfő

Tigran Vardanjan-interjú

 
Háromszoros magyar bajnok, a hazai férfi műkorcsolyázás egyik képviselője. A 21 éves Tigran Vardanjan osztott meg néhány információt a Korikalauzzal az induló szezon kapcsán.

Édesapád Nottingham-ben folytatja edzői munkáját. Ott készültél fel a szezonra?
Igen, ez így van. Édesapám Nottingham-ben dolgozik már. A nyárnak a nagy részét itt töltöttem nála, itt készültünk a szezonra.
 
A tavalyi évben rengeteg kisebb versenyen vettél részt (Nebelhorn Trophy, Ice Challenge, Crystal Skate, Golden Spin). Idén mely versenyeken indulsz el?
Ha minden jól megy akkor grazi Ice Challang-en (ami az eddigi legjobb versenyem volt) és remélhetőleg még a zágrábi Golden Spin-en is indulhatok.
 
Új programokkal készültél erre a szezonra?
Igen, mind a rövid és mind a kűr programom új. A rövid zenéjét, mely egy tangó lesz, a nyáron találtuk meg, a kűrt pedig még tavasszal. Ez utóbbi egy Ennio Morricone zene lesz. A ruhát még csak most októberben fogjuk megcsinálni, bár a tervek megvannak. Technikai elemek maradtak: 5 tripla, bár kétfajta 4 fordulatost is tervezünk az idényre.   

Hogy sikerült a felkészülési időszak?
Minden feltétel adott volt hál' istennek. Voltak apró sérülések, kis betegség is volt, de ezek nem hátráltatták a felkészülést. Minden rendben zajlott.
 
Hogyan zajlik egy átlagos napod?
Reggel edzés, kis pihenés, iskola (Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, Testnevelési Egyetem, Wellness Akadémia), edzés, száraz edzés, este barátnőmmel, barátokkal való találkozás. 

Kikkel edzel egy jégen?
Itt Angliában David Richardson-nal és Eliot Hilton-nal edzettem a nyáron és az őszi időszak alatt is.
 
Melyik elemet volt a legnehezebb megtanulni a mostani programjaidban?
A négyfordulatosokat volt a legnehezebb. De élvezettel tanultam az ugrásokat. A tripla axel az egy fekete bárány nálam, de remélem hogy gyorsan változik ez a felállás.
 
Tavaly kikaptál a magyar bajnokságban, noha előtte három évig is tiéd volt a bajnoki cím. Ha jól tudom sérülés és személyes érintettség miatt sikerült rosszul az a szereplésed. Idén már nem csak az országos bajnokság eredménye számít, hanem ha jól tudom decemberben is lesz egy megnézés.
Minden évben változnak a teljesítési szabályok, meg kell felelni a kritériumoknak és kész. A tavalyi magyar bajnokság nem az én versenyem volt, nagyon rossz passzban voltam, de nem szeretek erre hivatkozni. Sajnos az a pár hónap nem éppen az én időszakom volt. De ezen is túl vagyunk, tovább kell lépni.
 
A szeptember eleji tesztkorcsolyázáson egyébként részt vettél?
Igen, részt vettem, de mivel sajnos csak a rövid programom volt kész addigra, így csak azt tudtam bemutatni. De most már a kűr programom is kész van és most a gyakorlása van folyamatban. 

A fiúk közül nagyon kevesen választják sport gyanánt a műkorcsolyát. Te hogyan vennéd rá a mostani fiatalokat, hogy lejárjanak korcsolyázni?
Ha a fiúkról van szó, akkor rengeteg utazással, népszerűséggel és hát a lányokkal lehetne motiválni. De csak akkor érdemes elkezdeni, ha úgy érzik, hogy ezt teljes odaadással tudják csinálni. Én csak remélem hogy több korcsolyázónk lesz, mert ez nagyon fontos a magyar műkorcsolyasportnak.
 
Milyen reális célokat tűztél ki erre a szezonra?
Az Ice Challang-en és a Golden Spin-en jobb eredményt érjek el. Ez az első fele a szezonnak, majd a megnézésen és a bajnokságon úgy szerepelni, hogy kétség se maradjon hogy az Európa bajnokságon és a világbajnokságon én képviseljem az országot. 

Hogyan látod magad 10 év múlva?
Erre sajnos nem tudok válaszolni, én remélem hogy azok a vágyaim amiket magamban felépítek, teljesülnek. Semmi többet nem kívánok.

Kings on Ice 2009-es gálákon készült képek 
(Wolfsburg,Vilnius, Dresden):

TIGRAN KEDVENCEI

Ital: Örmény konyak, minden amit éppen kívánok
Étel: Örmény saslik 
Könyv: Keresztapa
Film: Keresztapa, Becsületkódex, A sebhelyesarcú, Szemtől szemben 
Zene: Elektronikus
Időtöltés: zene írás, zenélés, autók, barátok, focizás, teniszezés
Uticél: Bora Bora (remélem összejön egyszer) 
Tv-műsor: Csók és Szerelem....:):), Komolyan: Jóbarátok 
Korcsolyázó: Philippe Candeloro 
Korcsolya program: Philippe Candeloro - A Keresztapa
Nagy álom: Sok minden...