2010. november 28., vasárnap

Új szerepben mutatkozik be Sebestyén Júlia

Új szerepben mutatkozik be Európa-bajnok műkorcsolyázónőnk, Sebestyén Júlia, edzőnként ezen a hétvégén izgul először a palánk mellől tanítványaiért, a Debreceni Jégkarc Egyesület sportolóiért. Fordult a kocka: februárban, a vancouveri téli olimpián még Sebestyén Júliáért szorítottak a magyar korcsolyarajongók, s most Miskolcon ő izgulhat a pálya szélén a debreceni nebulókért, akiknek hetente kétszer igyekszik átadni a 25 jégen töltött év tapasztalatát.

– Régóta tart a kapcsolatom a debreceniekkel, hiszen sokszor léptem fel náluk a karácsonyi gálákon – meséli az élsporttól idén elköszönő bajnoknő. – Nyáron meghívtak az edzőtáborukba segíteni, s megkérdezték, nekivágnék-e az új szezonnak is. Vállaltam, igaz, csak heti két napot, mert még én is járok edzésekre a nemzetközi gálafellépések miatt, na és az Óbudai Egyetemen most végzem a közgazdász mesterképzést. 

Hányadik diplomája lesz?
Ha úgy vesszük, a negyedik. Már van minőségirányítási műszaki menedzser, műkorcsolya-szakedzői és egy sportszervező, sportmenedzseri.

Újonctól a juniorig, hattól tizenhat éves korig oktat. Melyik csoport a kedvence?
A kicsiknél az a jó, hogy még minden újdonság nekik, s bár a nagyobbaknál időbe telik egy-egy rosszul beidegződött mozdulat kijavítása, ők meg már komolyabb ugrásokat, lassan háromfordulatosokat gyakorolhatnak.

S ha elakadnak, mondjuk a lutznál, bemutatja? Mennek még a triplák vagy a Bielmann- piruett?
Természetesen. Technikailag mindent meg tudok csinálni, sőt, a forgásaim talán szebbek is lettek, csak kondícióban kell időnként kicsit felhozni magam. Igaz, egy-egy gála előtt azzal sincs gond, mert olyankor nagyon intenzíven dolgozom. Az októberi japán show-ra, ahol ismét 16 ezer néző előtt korizhattam, például három héten keresztül mindennap gyakoroltam a kűrömet.

Hol könnyebb állni, a jégen vagy a palánk mellett?
Egyértelműen a jégen. Mert ha elkezdődik a zene, edzőként már nem tudok mit csinálni. Rájöttem, hogy igaza volt a mesteremnek, Gurgen Vardanjan-nak, aki azt mondta, abból, ahogy egy versenyző középre korcsolyázik, már tudni lehet a végeredményt.

Felfedezte már a tanítványai között a jövő Európa-bajnokát?
Maradjunk annyiban, hogy van, akiből kellő szorgalommal és kitartással nemzetközi szinten jegyzett korcsolyázó lehet.

Forrás: borsonline