2010. október 29., péntek

Skate Canada - hölgyek rövidprogram

Phaneuf - öröm a lihegőben
Megkezdődött a kanadai grand prix verseny. Elsőként a hölgyek mutatkoztak be, Sarah Meier visszalépésével 11 fősre csökkent a mezőny. 
Az első jégre lépő Agnes Zawadzki volt, aki junior amerikai bajnok és a junior világbajnokság ezüstérmese. A 16 éves tehetség a legmagasabb technikai pontszámot kapta programjára, ami azért is dicséretes, mert ez az első felnőtt versenye. Programjában 3T-3T kombináció és tripla lutz szerepelt. Minden forgására 4-es erősségi szintet kapott.
A második helyre az orosz Makarova került, aki kiegyensúlyozottan versenyzett és ő is hibátlan tripla-tripla kombinációt (3T-3T) mutatott be. A flamenco-s rövidprogramban szerepelt egy tripla rittberger és egy különleges spirálpozíciós belemenetelű dupla axel is.
Az élre az utolsóként jégre lépő kanadai Cynthia Phaneuf került, aki kezd kinőni Rochette árnyéka mögül. A spanyol gitárzenére futott programjában csodaszép 3Lz-2T kombináció, egy könnyed 3T és 2A szerepelt.
A negyedik helyre a korábbi amerikai bajnok, Alissa Czisny került, aki ugyan rosszul érkezett meg a nyitó tripla lutz-ból, nem vesztette el hidegvérét és 3F-2T, valamint 2A ugrásaival javított. Különlegesen szép forgásaival és korcsolyázótudásával így versenyben maradt az érmes helyekért.
A holnapi kűrben javíthat még a kanadai Amelie Lacoste is, aki szintén szorosan követi az előtte állókat. Noha megpróbálkozott a 3Lo-3Lo kombinációval, a második ugrásból rosszul érkezett meg és le is tette a kezét. A 3Lz és a 2A viszont szépen sikerült és a holnapi kűrben esélye lehet az előrelépésre is.
Gyengén szerepelt viszont Fumie Suguri és Valentina Marchei is. Míg a japán lány ugráskombinációjának első ugrása lett hiányos, addig az olasz lány kombináció nélkül maradt, mert rosszul érkezett meg a tripla lutz-ból és még a lépéssorban is elesett.

Hölgyek rövidprogram utáni állás:
1 Cynthia PHANEUF (CAN) 58.24 (VIDEÓ)
2 Ksenia MAKAROVA (RUS) 57.90 (VIDEÓ)
3 Agnes ZAWADZKI (USA) 56.29 (VIDEÓ)
4 Alissa CZISNY (USA) 55.95 (VIDEÓ)
5 Amelie LACOSTE (CAN) 55.30 (VIDEÓ)
6 Haruka IMAI (JPN) 52.52 (VIDEÓ)
7 Myriane SAMSON (CAN) 51.62 (VIDEÓ)
8 Fumie SUGURI (JPN) 48.17 (VIDEÓ)
9 Valentina MARCHEI (ITA) 45.57 (VIDEÓ)
10 Sonia LAFUENTE (ESP) 42.76 (VIDEÓ)
11 Alexe GILLES (USA) 41.02 (VIDEÓ)

Részletes pontozás 

Cynthia Phaneuf
Ksenia Makarova
Agnes Zawadzki