2010. október 28., csütörtök

Mi újság az ukránoknál?

Az ukrán műkorcsolya és jégtánc széthullóban? A grand prix szezonban egyedül Anton Kovalevski képviseli az országot az orosz és a francia versenyen. Lássuk, hová is tűntek a többiek!

Tatiana Volosozhar partnerével, Stanislav Morozov-val befejezték a közös munkát és a hölgy orosz színekben korcsolyázik tovább Maxim Trankov oldalán. Az Anna Zadorozhniuk / Sergei Verbillo, valamint az Alla Bekhnazarova / Vladimir Zuev jégtáncos párok befejezték amatőr karrierjüket. Zadorozhniuk és Zuev a sérüléseik miatt nem folytathatták. A hoppon maradt partnerek Alla Bekhnazarova és Sergei Verbillo ugyan megpróbálták együtt, de egy heti közös munka után úgy döntöttek, nem folytatják.
"Miért? Nehéz határozott választ adni rá." - mondta Verbillo. "Számos oka van, de a fő ok az, hogy az országomnak nincs szüksége rám, mint korcsolyázóra. Alla-val könnyedén a legjobbak között lehettünk volna a 2011-es Eb-n. Úgy érzem több van még bennem, mivel még csak 26 éves vagyok, a legjobbat tudtam volna nyújtani a következő olimpiai ciklusban." Úgy tűnik, nem is folytatja tovább a korcsolyázást más ország színeiben sem. Verbillo jelenleg Moszkvában él. "Van egy üzletem és többeknek koreografálok és tanácsadóként közreműködök. Visszavonulásom után 6-7 országba is hívtak, Ukrajna  azonban nem volt közte."
Bekhnazarova azonban még nem adta fel teljesen: "Nem kaptunk támogatást ahhoz, hogy Verbillo-val folytassuk. Úgy tűnik Ukrajnának nincs szüksége jó korcsolyázókra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy más ország színeiben ne próbálnám meg folytatni. Jelenleg is partnert keresek."

Ebben a szezonban jégtáncban a Nadezhda Frolenkova / Mikhail Kasalo és a Siobhan Heekin-Kennedy / Alexandr Shakalov kettős képviseli majd az országot. De felbukkanhat a Terra Findlay / Dmitri Dun jégtáncos pár is, akik ugyan nem vettek részt az augusztusi tesztkorcsolyázáson, de Kanadában készülnek. (Korábban az Agafonova / Dun kettős számos junior grand prix versenyen volt dobogós, ám szétváltak és Dun egy kanadai partnert talált.)

Párosban az Ekaterina Kostenko / Roman Talan kettőssel találkozhatunk majd. Legelső versenyük csak decemberben lesz, ugyanis Kostenko sérült volt és nem készültek el teljesen a programokkal.

Hölgyeknél Natalia Popova és Anastasia Kononenko sem vett részt a megnézésen, ugyanis mindketten Amerikában edzenek.  Popova a Petrenko / Zmievskaya edzőpárossal készül és kisebb amerikai versenyeken vesz részt, Kononenko pedig a francia és cseh junior grand prix-ken versenyzett. Irina Movchan is áttette Kiev-ből székhelyét Amerikába. A kétszeres ukrán bajnok, Eleonora Vinnichenko könyöksérüléssel küzdött és csak most tud majd újra jégen is edzeni.

Úgy tűnik tehát, hogy Anton Kovalevski lesz az egyetlen igazán versenyképes korcsolyázója az országnak, aki idén már szerzett egy bronzérmet a pozsonyi Ondrej Nepela versenyen. 2 éve már Oberstdorf-ben edz Huth-tal, megtartotta a tavalyi kűrjét és készített egy rövidet hozzá, hasonló stílusban.