2010. szeptember 16., csütörtök

JGP Graz - 1. nap

Lichtman / Copely (USA)
Az első napon a jégtáncosok, a párosok és a férfiak léptek jégre a graz-i grand prix-n. Jégtáncban magyar párért is szurkolhattunk, a mieink a 18 indul pár közül az utolsó helyen végeztek a rövid táncokban. A DÉR Mária / MAJER Dániel kettős élete első versenyén vesz részt, így egyértelműen a tisztes helytállás a cél. A rövid táncot az amerikai Lichtman / Copely kettős nyerte, akik már a tavalyi grand prix szezonban is versenyeztek és egy 8. és 4. hellyel tértek haza. A Shpilband / Zueva tanítványoknak idén akár a grand prix döntőbe jutás sem elképzelhetetlen, ha ilyen erős lesz a folytatás is. Az orosz Sinitsina / Zhiganshin pár követi őket a sorban, akik tapasztaltabbak már, hiszen harmadik grand prix szezonjukat töltik együtt, viszont érmet még nem tudtak begyűjteni egy alkalommal sem. (Zhiganshin neve ismerős lehet, hisz nővére, Nelli német színekben versenyzett korábban a jégtáncmezőnyben.) A francia Papadakis / Cizeron kettős a harmadik helyet csípte meg közel 50 pontot érő rövid táncukkal. Az idény első grand prix versenyén már találkozhattunk velük, ahol kevesebb mint 1 ponttal csúsztak csak le a dobogóról. Ha tartják magukat, itt akár érmesek is lehetnek.

Rövid tánc utáni állás:
...

A párosoknál is izgulhattunk a magyarokért, mégpedig a Sportország színeiben versenyző KHNYCHENKOVA Anna / MAGYAR Márk párosért, akik a 15 induló párból az utolsó előtti helyen végeztek. Sorsolásuk pedig szerencsés volt, mert a délután folyamán zajló páros rövidprogramban ők léphettek utolsóként a jégre. Noha a szóló dupla axel ugrásban a lány hibázott kicsit, kilépett belőle, a pörgetett emelésük szépen megvolt duplán. A számot az orosz Stolbova / Klimov kettős nyerte, akik az idei junior világbajnokságon bronzérmet szereztek. A programjukban dupla pörgetett emelés volt felemelt kézzel,  kidobós tripla toe-loop és szóló dupla axel. A junior világbajnok kínai Sui / Han kettős rosszul sorsolt, mert elsőként kellett jégre lépniük. Ennek ellenére remekül teljesítettek, különösen az átmenetekben mutattak kimagaslót. A tapasztalatlanabb és eredmények nélküli másik kínai páros szépen mutatkozott be a nemzetközi junior mezőnyben. Egyébként ők is Bo Luan-nal edzenek, ahogy a másik kínai pár. 

Rövidprogram utáni állás:
3. Xiaoyu YU / Yang JIN (CHN) 47.03 (VIDEÓ)
...
A teljes mezőny sorrendje

A férfiaknál két orosz is bekerült a legjobb három közé a rövidprogram során. Az élen 4 pontos előnnyel Artem Grigoriev áll, akinek a tavalyi szezont majdnem teljes egészében ki kellett hagynia sérülés miatt, korábban viszont volt már junior világbajnoki bronzérmes is. Grigoriev programját egy szép tripla axel-lel nyitotta, majd egy 3Lz+3T kombináció következett, ám a második ugrásból kissé kifordult. Ezt követően sikeresen megcsinált egy tripla rittbergert is a Buianová-val készülő tehetséges versenyző. A második helyre a japán Itai került, akinek ez az első igazán nagy nemzetközi versenye. Noha ő csak dupla axelt és 3F+3T kombinációt vállalt be, az ötkomponens pontszámban túlszárnyalta az orosz fiút. A harmadik helyre Urmanov tanítványa, Bush került, aki szintén flipes tripla-tripla kombinációt, tripla rittbergert és dupla axel-t vállalt. A jelenlegi bronzérmes helye nem meglepő, hisz  a tavalyi junior grand prix szezont is két bronzéremmel zárta.

1. Artem GRIGORIEV (RUS) 63.44 (VIDEÓ)
2. Fumiya ITAI (JPN) 59.03 (VIDEÓ)
3. Zhan BUSH (RUS) 54.64 (VIDEÓ)
...
A teljes mezőny sorrendje