2010. szeptember 17., péntek

JGP Graz - 2. nap

Lichtman / Copely (USA)
A jégtáncosok kűrje nem hozott sok meglepetést, hiszen a rövid tánc utáni sorrend megmaradt végeredmény gyanánt is, igaz az orosz és amerikai jégtáncos párok jócskán rávertek a mezőnyre. A Lichtman / Copely kettős élete első grand prix győzelmét aratta. A kűrben csak fél századdal előzték meg a rivális oroszokat, de a rövidből hozott előnnyel így is több mint 3 pontnyi különbség alakult ki. A francia junior grand prix-n negyedik helyet szerző Papadakis / Cizeron kettős ezúttal felállhatott a dobogó harmadik fokára. Jóllehet a kombinációs forgásukkal ezúttal 3-as nehézségi szintet értek el (a francia grand prix-n ez csak 2-es volt), a kosztümjük miatt pontlevonást kaptak. A magyar indulók az utolsó, 17. helyen zártak.
Aranyérmesek
Jégtánc végeredmény:
...

Ahogy jégtáncban, úgy a párosoknál sem változott a rövid után kialakult sorrend, sőt az oroszok 15 pontra növelték a kínaiakkal szembeni előnyüket. A lenyűgöző magabiztossággal versenyző Stolbova / Klimov pár parádés kűrt futott és ezzel jócskán megjavították korábbi legjobbjukat. Dupla pörgetett emelés, dobott tripla flip, valamint egy három ugrásból álló 3T+2T+2T kombináció alapozta meg a kűrt és a folytatásban sem tudtak hibázni. A kínai párosok viszont számtalan hibát ejtettek. A junior világbajnok Sui / Han páros megpróbálkozott a dobott négyfordulatos salchow-val, ám a lány két lábra érkezett. A négyfordulatos pörgetett emelés pedig kifejezetten csúnyára sikerült. Az ugráselemek sem sikerültek igazán, a tripla toe-loop-ból a fiú esett el, a dupla axel-es sorozat közepén pedig a lány esett egy csúnyát. A kínaiak másik párja sem lehetett maradéktalanul boldog, hisz ők is rontottak az ugráselemekben. A magyar indulók az utolsó, 15. helyen zártak.

Párosok végeredmény:
2. Wenjing SUI / Cong HAN (CHN) 145.67 (VIDEÓ)
3. Xiaoyu YU / Yang JIN (CHN) 135.04
...
A teljes mezőny sorrendje

A hölgyek versenye a rövidprogrammal vette kezdetét és nem meglepő módon oroszok és amerikaiak állnak az első négy helyen. Adelina Sotnikova neve Oroszországban már ismerősen cseng, hiszen két évvel ezelőtt mindössze 12 évesen lett orosz bajnok a felnőtt mezőnyben. A Buianová-val készülő reménység tiszta 3Lz+3T kombinációt mutatott be és 60 pont feletti összpontszámot produkált, amivel akár felnőtt világversenyen is a legjobb hat közé kerülne. A második helyet Christina Gao birtokolhatja, aki a tavalyi grand prix szezont három bronzéremmel zárta. Ő egy 3F+3T kombinációt vállalt be. A harmadik helyre az idei junior világbajnokság bronzérmese, Polina Agafonova került, akinek az ugrásaival akadtak gondok. Valószínűleg nem csak a 3Lz+3T kombinációját, hanem a tripla rittbergerét is visszaminősítették. Mindemellett a spirálból ugrott dupla axelje sem sikerült tisztára. Magyar érdekeltsége is volt a számnak, Griga Judit személyében. A program elején elesett a dupla axelből, volt egy 3S+2T kombinációja és egy dupla rittbergere. A tangós rövidprogrammal az utolsó, 31. helyről várhatja a holnapi kűrt.

Rövidprogram utáni állás:
1. Adelina SOTNIKOVA (RUS) 61.32 (VIDEÓ)
2. Christina GAO (USA) 58.07
3. Polina AGAFONOVA (RUS) 51.50
...
A teljes mezőny sorrendje