2010. március 21., vasárnap

Világbajnokság - esélylatolgatás I.

PÁROSOK

A veterán kínai páros visszavonulásával egyértelműen az olimpián ezüstérmet szerző Qing PANG / Jian TONG kínai kettős esélyei a legnagyobbak a vb-cím megszerzésére. A pár éppen egy olimpiát követő vb-t tudott megnyerni még 2006-ban, emellett többszörös négykontinens bajnokok és grand prix versenyek, sőt egy alkalommal grand prix döntő győztesei is. Tong azt nyilatkozta, hogy az olimpiai kűr teljesítményük még önmagukat is meglepte, és tudják, hogy azt nagyon nehéz lesz felülmúlni. Az utolsó amatőr versenyére készülő kínai pár élete egyik legjobb szezonján van túl eddig és tudják, hogy a német és orosz párosok mellett nehéz lesz győzni.
A címvédő és kétszeres világbajnok német páros, Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY mindenképpen győzni jönnek a torino-i vb-re, jóllehet évek óta ez volt a leggyengébb szezonjuk. Savchenko-nál a grand prix döntőt követően mononukleózist állapítottak meg, ami miatt a német bajnokságban sem tudtak elindulni és az Eb-részvételük is kétséges volt. Ott végül el tudtak indulni, de kikaptak az orosz pártól és csak ezüstérmet szereztek. A kontinensviadalon ez 2006 óta először fordult elő velük. A vancouver-i olimpián bronzérmesek lettek.
Az orosz Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV kettős az olimpiai (le)szereplést követően mélypontra került. Az idei Eb-győzelem után az olimpián csak a 4. helyet szerezték meg, és ezt az orosz szövetség támogatásmegvonással honorálta. Nem engedték nyilatkozni őket és az edzőjük, Moskvina egyenesen Yuko-t okolta a sikertelen szereplés miatt. Hogy ilyen lelkiállapotban hogy sikerült felkészülniük a vb-re, az kérdés. Mindenesetre az Eb-n mutatott formájukkal itt a vb-n is simán dobogósok, sőt akár aranyérmesek is lehetnek.
Az idei négykontinens viadal győztese a Dan ZHANG / Hao ZHANG kínai páros soha nem nyert még világbajnokságot, noha négyszer is álltak már dobogón és a 2006-os olimpián is ezüstérmet szereztek. A négykontinenst leszámítva - ami egy viszonylag gyenge mezőny volt - eléggé rosszul szerepeltek, az olimpián is csak az 5. helyet szerezték meg. Azóta nem is nyilatkoztak és nem lenne meglepő, ha nem sikerülne most dobogóra állniuk a vb-n.
A kanadai Jessica DUBE / Bryce DAVISON kettős 2008-ból büszkélkedhet egy bronzéremmel. Ezt se előtte, se utána még megközelíteni sem tudták. Az idei formájukból ítélve, ezt az eredményt idén sem fogják megismételni vagy túlszárnyalni. Ám Davison legutóbbi nyilatkozata szerint jól mennek az edzések az olimpia óta és a céljuk ismét a dobogóra kerülés.
Az olimpia legnagyobb csalódása az orosz Maria MUKHORTOVA / Maxim TRANKOV kettőshöz köthető, akik a 7. helyen végeztek az ötkarikás játékokon. A pár tagjaival készült interjúkból kiderül, hogy Maxim eléggé motiválatlan és kiégett, csak azért megy a vb-re, mert a szövetség kötelezi őket. Csak erre a versenyre koncentrálnak és az eredmény után döntenek a folytatásról. Ha abbahagyják a közös munkát, az csakis Trankov miatt lesz, aki hozzátette, hogy elege van már a jégből, mert augusztus óta tart a szezon és még mindig nincs vége. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy 2012-ben már edzőként lesz jelen az olimpián.
Felröppent a hír, miszerint Trankov az ukrán Tatiana Volosozhar-ral áll össze orosz színekben. Hogy mi igaz ebből, egyelőre nem tudni. Annyi biztos, hogy az ukrán pár már nem indul a vb-n és Stanislav Morozov végleg visszavonult az amatőr korcsolyázástól.
A második számú kanadai pár Anabelle LANGLOIS / Cody HAY optimistán vágnak neki a vb-nek, szeretnének a legjobb ötbe kerülni.
A két amerikai pár Caydee DENNEY / Jeremy BARRETT, valamint Amanda EVORA / Mark LADWIG ismét összemérhetik magukat. Az amerikai bajnokságot nyerő Denneyék alulmaradtak Evoráékkal szemben az olimpián. Érdekes lesz látni, hogy a vb-n milyen sorrend alakul ki közöttük.
Párosban az oroszok és a kínaiak indíthatnak 3-3 kettőst, így a harmadik számú párosokra is érdemes lesz odafigyelni: Vera BAZAROVA / Yuri LARIONOV (Eb 5. hely), Huibo DONG / Yiming WU (Négykontinens 8. hely).

A párosok versenye a keddi rövidprogrammal veszi kezdetét és szerdán a kűr után az éremosztással zárul majd.