2010. március 21., vasárnap

Világbajnokság - esélylatolgatás II.

FÉRFIAK

A férfi mezőny lesz a leggyengébb az idei világbajnokságon, tekintettel arra, hogy az olimpia első hat helyezettje közül négyen (Lysacek, Plushenko, Lambiel, Weir) nem lesznek Torinóban. A szám abszolút favoritjává így a négykarikás játékokon bronzérmet szerző japán Daisuke TAKAHASHI lép elő. Ha megnyerné az aranyat, akkor ő lenne az első japán műkorcsolyázó, aki vb címet szerez. A világranglista harmadik helyezettjének (csak Lysacek és az idényben gyengén muzsikáló Verner előzi meg) 2007-ből már van egy vb-ezüstje és az ő nevéhez fűződik a férfi mezőny legmagasabb összpontszáma (264.41) is a 2008-as Négykontinens viadalról. Az olimpián a kűrben megreszkírozta a négyfordulatos toe-loop-ot, de elesett belőle és talán emiatt nem lett fényesebb az az érem. 
A vb-n erre valószínűleg nem lesz szüksége, hisz legnagyobb kihívójának, a kanadai Patrick CHAN-nek sincs négyfordulatos ugrása. Egyelőre. Ugyanis jövőre már ő is azt ígéri, hogy beteszi a programjába. A tavalyi vb-n ezüstöt szerző Chan természetesen győzni jön Torinóba, ez nem kérdés. A korcsolyázó tudása talán a legjobb a mezőnyben, viszont az ugrásaival - különösen a tripla axellel - akadtak gondjai a szezonban. Edzőváltáson is átment a szezon közepén, Don Laws-t otthagyta és koreográfusa, Lori Nichol lett a mentora, Christy Krall mellett. A háromszoros kanadai bajnok és a tavalyi négykontinens győztes idén csak egy grand prix-n indult, mert sérüléssel bajlódott, az olimpián az 5. helyen végzett.
Tudása alapján a kétszeres amerikai bajnok, Jeremy ABBOTT könnyedén dobogós lehetne a vb-n. Se a tavalyi vb-n, se idén az olimpián nem úgy szerepelt, ahogy azt egy amerikai bajnoktól elvárnánk. Négyfordulatos toe-loop-ja és 3A+3T kombinációja van, melyek révén tényleg a legjobbak között van a helye. Nem versenyzői rutin hiányáról van itt szó, hiszen grand prix döntőt is nyert már a tavalyi szezonban, inkább a pszichikai teherrel és a bajnoki címmel járó elvárásokkal nem tud megbirkózni.
A japán Nobunari ODA olimpián futott kűrjét valószínűleg még sokáig nem felejtjük el, amikor egy felugrásnál elszakadt az egyik korcsolyájának a fűzője és meg kellett állnia újra bekötnie. Ez a kényszerű leállás természetesen rányomta bélyegét a futására és így esélye sem volt az éremszerzésre. Nem úgy most a vb-n.  Mióta a férfi mezőnybe került, gyakorlatilag mindig a dobogót ostromlók táborát gazdagította. Az olimpiai helyezését tekintve a harmadik legjobbnak számít a mezőnyben, tehát számolni kell vele is.
A harmadik számú japán, Takahiko KOZUKA, szintén a legjobb csoport egyik futója lehet a kűrben. Junior világbajnok volt és tavaly már a 6. helyen végzett a vb-n. Talán a két japán mellett őt kevésbé favorizálják a bírók és előadásban is van még hová fejlődnie a két honfitársához képest.
Ne felejtkezzünk el az európai korcsolyázókról sem. Elsősorban Brian JOUBERT-ről, aki ebben a szezonban ugyan nem túl meggyőző és az indulása is kétséges volt még egy héttel ezelőtt. (Preaubert-rel felmérőn vettek részt, hogy melyikük jöhet a vb-re és végül ő került ki győztesen.) A szezon közepén sérüléssel bajlódott, már nem először vágta meg a felugró lábát a lutznál való felugrásnál és így a grand prix döntőn és a francia bajnokságon sem tudott elindulni. Az Eb-n bronzérmet szerzett, az olimpián pedig csúnyán leszerepelt és csak 16. lett. Megjósolhatatlan, hogy mire lesz képes a vb-n. 
Verner távollétében, de talán még ha itt is lenne, akkor is elsőszámú cseh versenyzőnek számít Michal BREZINA. Az olimpián a 10. helyet szerezte meg, Plushenko és Lambiel után a legjobb európai volt. 
Az olasz Samuel CONTESTI Verner és Joubert mellett szintén csalódást okozott az olimpián, de az azt megelőző Eb-n is. Ez az idény sokkal halványabbra sikerült eddig neki, mint a tavalyi. Egy jó futással azonban ő is 10. hely körül végezhet.
Az újdonsült francia bajnok,  Florent AMODIO szépen mutatkozott be élete első felnőtt versenyén, az olimpián. Az ottani 12. helye mindenképpen legjobb 10 közé kerülést sejtet a mostani vb-mezőnyben. Amodio és a kazah Denis TEN mellett a feltörekvő fiatal generációt az orosz Artem BORODULIN, a kanadai Kevin REYNOLDS és az amerikai kétszeres junior világbajnok és idei négykontinens győztes Adam RIPPON képviseli majd.
De nem szabad elfelejtkezni az orosz Sergei VORONOV-ról sem, aki Plushenko helyét vette át az utolsó pillanatban. Hogy mennyire készült a vb-re és hogy mire lesz képes a halvány idénye végén, kiderül hamarosan.

A férfi verseny szerdán veszi kezdetét a rövidprogrammal és csütörtökön zárul a kűrrel. A magyar színeket a vb-n Tigran VARDANJAN képviseli majd.