2010. március 3., szerda

Nakano sem folytatja

Yukari Nakano ma bejelentette visszavonulását az amatőr versenyzéstől. A japán bajnokságokon háromszor bronzot nyerő műkorcsolyázónő még be sem töltötte a 25. életévét, mégis be kell fejeznie sportkarrierjét vállsérülése miatt. Így már a torino-i világbajnokságon sem láthatjuk, helyette az idén szárnyakat kapó Akiko Suzuki indulhat majd. 
Nakano a 2002/2003-as szezontól indult a felnőttek között, rögtön első versenyén, az amerikai grand prix-n tripla axel-t ugrott, harmadik hölgyként a világon. Ugyanebben a szezonban a japán bajnokságok kombinációban is megcsinálta egy duple toe-loop-pal.
Legsikeresebb szezonja a 2005/2006-os lett, amikor bronzérmet szerzett a kanadai grand prix-n és megnyerte a japánt. Bejutott a grand prix döntőbe is, ahol szintén bronzérmet szerzett. A 2006-os négykontinens bajnokságon ezüstérmes lett.
Három világbajnoki részvétele során egyszer sem végzett az ötödik helynél rosszabbul. Kétszer lett 5. (2006-2007) és egyszer 4. (2008). Soha sem volt a legjobb japán és aranyérmeket  is csak kisebb versenyekről és az említett japán grand prix-ről szerzett, mégis sokak szívébe belopta magát.
Egyik nagyobb csalódást keltő szereplése a 2008-as japán bajnoksághoz köthető, ahol még vezetett a rövidprogram után, ám a kűrt annyira elrontotta - 3 ugrását is visszaminősítették - hogy végül csak az 5. helyen végzett és így nem került be a 2009-es vb-csapatba.
A 2009-es hazai bajnokságon hiába lett 3. helyezett és előzte meg riválisát, Miki Ando-t, egy korábbi döntés értelmében Ando került az olimpiai csapatba Mao Asada és Akiko Suzuki mellett. 
Védjegye volt a vízszintes Biellmann forgás (doughnat spin) és ugrás-stílusa is könnyen beazonosítható volt a feltűnően felhúzott lengőlába miatt.
Emlékezetes a Giselle és Cinderella kűrje, valamint az "Egy Gésa emlékiratai" zenéjére futott rövidje is.