2010. március 3., szerda

Minden jót Isabelle és Olivier!

"Ennyi volt!"

Az ezredforduló környékén, ha a francia jégtáncra gondoltunk, csakis Marina Annissina és Gwendal Peizerat juthatott az eszünkbe. Ám az Európa-, világ- és olimpiai bajnok pár visszavonulása (2002) után egyértelműen Isabelle Delobel és Olivier Schoenfelder lettek az első számú francia jégtáncospár. A vancouveri olimpiát követően azonban most ők is befejezik amatőr pályafutásukat és átadják helyüket a következő generációnak. 
Isa és Olivier 1990 óta korcsolyázott együtt Muriel Zazoui és Romain Haguenauer felügyelete alatt. Első kiemelkedő eredményüket a 96-os junior világbajnokságon érték el, ahol ezüstérmet szereztek. A következő szezonban már a felnőttek között versenyezhettek és 98-ban már kijutottak az Eb-re is, ahol a 15. helyen végeztek. A 2002/2003-as szezontól kezdődően hatszor nyerték meg a hazai bajnokságot és szépen lépdeltek előre Annissináék kitaposott nyomvonalán az Európa- és világbajnokságokon is. Európában 2005-ben léphettek először dobogóra, ahol bronzérmet szereztek. Csak az ukrán Grushina/Goncharov és az orosz Navka/Kostomarov pár tudta őket megelőzni. 2004 és 2007 között csak kopogtathattak a világbajnoki és az olimpiai dobogó ajtaján, felállni egy alkalommal sem sikerült rá.  A 2007-es vb-n kevesebb mint 3 tized hiányzott a bronzérem megszerzéséhez, holott abban az évben szerezték meg első és egyetlen Európa bajnoki címüket. A
2007/2008-as szezon több szempontból is elhozta nekik a várt sikereket. A grand prix szezonban két alkalommal is nyertek, holott ezelőtt csak dobogós helyeik voltak. Első ízben állhattak a grand prix döntőn dobogón, ahol bronzérmet szereztek. Előtte egyébként négy alkalommal is bekerültek a grand prix szezon legjobb 6 jégtáncos párja közé, de a döntőn sose sikerült érmet szerzniük. A 2008-as Eb-n csak az orosz Domnina/Shabalin kettős verte meg őket, így teljessé vált az éremkollekciójuk az Eb-kről (1 bronz, 1 ezüst, 1 arany). 2008-as évük megkoronázása a világbajnoki cím megszerzése volt, "A zongorista" című film zenéjére futott emlékzetes kűrjükkel. 
A 2008/2009-es szezon pont olyan jól folytatódott, ahogy az előzőt abbahagyták. Két grand prix-n győztek és első ízben a grand prix döntőn is arany érmet szereztek. Ám a döntő gáláján Isabelle válla olyan mértékben sérült meg, hogy műteni kellett és így a szezon további részében már nem tudtak versenyezni. 2009 nyarán Isabelle férjhez ment és október 1-én megszülte közös kisfiukat. 
A 2010-es olimpiát viszont nem akarták semmiképp kihagyni, így a szülés előtt és után is edzettek, hogy éremesélyesként utazhassanak ki életük harmadik ötkarikás játékára. Az elvárt vagy inkább csak remélt dobogós helyezés viszont elmaradt és a 2006-os 4. helyüket sem tudták megismételni, a 6. helyen végeztek.
Noha nem sikerült olimpiai érmet szerezniük, a velencei karneválos, a Bonnie & Clyde-os vagy Fridás kűrjük örökre emlékezetes marad a jégtáncot ismerők számára.
Köszönjük az élményeket Isabelle és Olivier!