2010. március 8., hétfő

Junior vb - esélylatolgatás II.

PÁROS
 Az olimpia után a junior vb-n is kínai arany születhet párosban?

A páros verseny lesz talán a legkevésbé kiszámítható versenyszám a junior vb-n. Akár 8 olyan pár is van, akik nyerhetnek a viadalon. 
A Wenjing SUI / Cong HAN kínai páros két grand prix-n is nyerni tudott a szezonban,  és a grand prix döntőn is aranyérmet szereztek. Mindhárom versenyükön több mint 14 ponttal előzték meg a második helyen állókat. A 14 éves lány és a 17 éves fiú a legnagyobb esélyesei tehát a junior vb-nek, akik már olyan elemeket is bemutattak programjaikban, mint a kidobós tripla flip, a tripla pörgetett emelés, vagy a 2A+2A kombináció. Érdekesség, hogy a rövidprogramjukat egy orosz népzenére, kűrjüket pedig egy Charlie Chaplin film zenéjére futják majd, így két teljesen különböző stílusukat mutathatják meg a bíróknak.

A kínaiakat talán a japán Narumi TAKAHASHI / Mervin TRAN páros szorongathatja meg, akik a grand prix szezonban egy bronz és egy aranyéremmel gazdagodtak, majd a döntőben 2. helyen végeztek a kínaiak mögött. A döntő óta állítólag nagyon keményen dolgoztak a koreográfián, az iramon, az emelések és ugrások nehézségén. Remélik, hogy sikerül két tiszta programot futniuk és aranyat nyernek majd. Előnyük a kínai párral szemben talán annyi lehet, hogy ez már a harmadik junior vb-jük lesz és idén a japán felnőtt grand prix-n és a négykontinens bajnokságon is részt vettek, ahol 5. helyen végeztek.

A Yue ZHANG / Lei WANG kínai páros már két junior vb-n vett részt és tavaly a felnőtt vb-n, idén pedig a négykontinens bajnokságon is bemutatkoztak. A junior grand prix döntőben bronz érmet szereztek, így esélyesek az éremszerzésre itt a vb-n is.

Az amerikai Felicia ZHANG / Taylor TOTH páros tavaly tavasz óta versenyez együtt, a grand prix szezonban csak egy 6. és egy 11. helyet sikerült szerezniük. Ám ezt követően junior bajnokok lettek hazájukban, és így megtáltosodva érzik magukat és éremesélyesként érkeznek a junior vb-re. Kűrjükben szóló 3T ugrásuk és két kidobós tripla ugrásuk van.

Érdemes odafigyelni egy másik új párosra is, a kanadai Kaleigh HOLE / Adam JOHNSON párra, akik első grand prix-jüket megnyerték, majd egy bronzot szereztek a másodikon. A 15 éves lány és a 21 éves fiú a grand prix döntőn csak az 5. lett, igaz csupán 5 pont választotta el őket a broznéremtől. Technikailag erősek, hisz kűrjükben két kidobós tripla ugrásuk (S, Lo) és két szóló tripla ugrásuk is szerepel  majd. Céljuk, hogy jövőre három kanadai páros indulhasson a junior vb-t.

Az orosz párosokról sosem szabad elfelejtkezni, így említést kell tenni a Tatiana NOVIK / Mikhail KUZNETSOV párról is, akik a grand prix döntőben 4. helyen végeztek, miután egy 2. és egy 5. hellyel kvalifikálták magukat. Az éremszerzés nekik is sikerülhet.

Ahogy a másik orosz kettősnek is, Ksenia STOLBOVA / Fedor KLIMOV-nak is, akik igaz hogy csak a 7. helyen végeztek a grand prix döntőben, de az orosz junior bajnokságon megverték Novikékat. Ha sikerül az akkori 167.18 pontjukat elérni, akkor nem elképzelhetetlen a dobogó.

A második számú amerikai páros, Britney SIMPSON / Nathan MILLER próbált nehezíteni a programjain, hogy ütőképes ellenfelei lehessenek az imént felsorolt pároknak. A hazai junior bajnokság ezüstérmesei a kűrben 2A+2A kombinációval indítanak, majd az eddigi kidobós dupla rittbergerük helyett triplát vállalnak be, a szóló forgásaikat pedig 4-es nehézségi fokúra emelték. A rövidprogramban az egyik emelésük lejövetelét nehezítették, hogy emeljék a technikai pontszámaikat. Sokat jelentene számukra, ha életük utolsó junior versenyén sikerülne érmet szerezni.

A párosok rövidprogramja kedden veszi kezdetét és szerdán a kűr után az éremosztással zárul majd.