2010. március 8., hétfő

Junior vb - esélylatolgatás III.

FÉRFIAK
 A japán fiú nyakába kerül majd a junior vb-arany?

A férfiaknál a bajnoki címet legnagyobb eséllyel Yuzuru HANYU szerezheti meg, aki mindössze 15 éves, ám mindkét grand prix versenyét és a grand prix döntőt is megnyerte 206.77 ponttal. Kétszeres japán junior bajnok és a tavalyi junior vb-n a 12. helyen végzett. Szabadprogramjában 8 tripla ugrása van, köztük a tripla axel kétszer is, amit a rövidben is megcsinál. Az éremszerzés szinte borítékolható, de ha folytatja a szezonban nyújtott teljesítményét a junior vb-n is, akkor az arany a zsebben lesz.

A 16 éves kazah Denis TEN már három alkalommal is indult a junior vb-n, tavaly a 4. helyen végzett. A felnőttek között is láthattuk már, a négykontinens bajnokságon kétszer indult, a tavalyi vb-n a 8. lett, idén az olimpián pedig 11. helyen zárt. Ez a szezon különösen hosszú a számára, hiszen ezidáig 7 versenyen vett részt. Nem jutott ideje hazautazni sem, az egész szezont Moszkvában töltötte és az olimpia után is azonnal ide utazott vissza, hogy felkészüljön a junior vb-re. Ez lesz élete utolsó junior versenye, ezért mindenképpen részt vesz rajta. Az olimpián az első kazah műkorcsolyázó volt, a junior vb-t pedig akár megnyeri, akár csak érmes lesz, azt mindenképpen elsőként éri el hazájából.

Három amerikai fiú is esélyes az éremszerzésre a junior vb-n. A legjobb közülük Grant HOCHSTEIN, aki 7. lett az amerikai bajnokságban a felnőttek között. A budapesti grand prix-n szerzett ezüstjével és egy 4. helyével kvalifikálta magát a döntőre is, ahol végül 5. helyen végzett. Szeretne a legjobb hatban végezni, de nagyon boldog lenne, ha sikerülne érmet szereznie.

A másik amerikai, Armin MAHBANOOZADEH szintén elindult a felnőttek között a hazai bajnokságban, ahol végül 8. helyen végzett. Az idei grand prix szezont kihagyta. A junior kűrje 30 másodperccel rövidebb és csak egy lépéssort tartalmaz a senior kűrjében lévő kettőhöz képest. Az edzőjével leginkább az átmenetekre koncentráltak. Két junior grand prix döntőben is érmet szerzett korábban: 2007-ben bronzot, 2008-ban pedig ezüstöt. A 18 éves fiú mestere a tripla axel-nek és talán ez lehet az egyik legnagyobb előnye a többiekkel szemben. Szeretné a legjobbját megfutni és ha ez sikerül, akkor az sem érdekli, hogy ez érmet jelent-e a számára vagy sem.

A harmadik amerikai, Keegan MESSING 18 éves létére még csak az első junior vb-jén fog részt venni. Messing az idei amerikai junior bajnok, Ross Miner helyét veszi át, aki sérülés miatt visszalépett a versenytől. A szezonban csak egy junior grand prix-n indult el, ahol 6. lett. Az ottani lépéssorát kicserélte egy sokkal gyorsabbra és megpróbálja elérni a 3-as nehézségi fokot. A korábbi világbajnok, Elvis Stojko szerint az amerikai bajnokság fénypontja volt Messing és nagy jövőt jósolt neki.

A 19 éves kínai Nan SONG éremesélyesként érkezik a junior vb-re, hiszen a grand prix szezonban két érmet (1 arany, 1 ezüst) is szezett és ezüstérmes lett a grand prix döntőben. A rövidprogram után még vezetett, de a kűrben csak 2. lett és kevesebb mint 2 ponttal lemaradt a győzelemről. Az idei négykontinens bajnokságon futotta élete legjobbját (209.68 pontott szerzett) és ezzel a 6. helyen végzett. Egy hasonló mutatvánnyal akár győzhet is a junior vb-n.

Az éremre kevésbé esélyesek közül érdemes kiemelni a 16 éves orosz Artur GACHINSKI-t, aki 6. helyen végzett a grand prix döntőben és a svéd Alexander MAJOROV-ot, aki tavaly részt vett már a junior vb-n és 13. helyen végzett. Az előző szezonban már a felnőtt Európa bajnokságon is találkozhattunk vele, ahol 22. lett.

A férfiak versenye szerdán kezdődik meg a rövidprogrammal és csütörtökön a kűrökkel és az azt követő éremosztással zárul.