2011. február 20., vasárnap

Négykontinens - Női szabadprogram

Ahogy a férfi versenyben, úgy a hölgyeknél is két japán és egy amerikai végzett a dobogón a négykontinens bajnokságon.
Életében másodszor vett részt a versenyen Miki Ando és a 2008-as bronzérem után ezúttal aranyérmet szerzett. Ráadásul élete legjobbját nyújtotta a kűrben és összesítésben is. Minden korcsolyázó arra törekszik, hogy két jó programot fusson egy versenyen. Nos ez Ando-nak ezúttal kifogástalanul sikerült. Sem a rövidprogramban, sem a kűrben nem kapott egyetlen negatív értékelést sem. Gyakorlatilag két tökéletes programot futott úgy, hogy nem is volt teljesen egészséges. Életében először teljesített 200 pont felett,  így ő lett a negyedik műkorcsolyázónő, akinek ez sikerült az új pontozási rendszerben. A kűrjében nem vállalt túl sokat (nem ugrott tripla-triplát), viszont amit tud, azt mindet a legmagasabb szinten mutatta be. 3Lz-2Lo valamint 2A-3T kombinációi hozták a legtöbb pontot technikában, de jó megoldásnak bizonyult az is, hogy programjában a 7 ugráselemből 5 a program második felében szerepel 10%-kal több pontért. Elmondása szerint szándékosan nem tette programjába a flip-et, hiszen azt az utóbbi időben élhibásnak ítélték meg neki. Ando következő nagy megmérettetése a tokiói világbajnokság lesz. Külön érdekesség, hogy 2007-ben éppen itt lett világbajnok. Ezúttal az éremszerzést tűzte ki célul maga elé.
Mao Asada az edzőváltás és az ugrások újratanulása után úgy tűnik kezd magára találni. A kűrben ezúttal szépen sikerült a tripla axel és további 3 triplája is. A lutz-át élhibásnak, a 2A-3T kombinációjának második ugrását pedig alulforgatottnak ítélték. A hármas kombinációjának utolsó ugrása sem volt meg teljes fordulattal és a tripla salchow-ja se sikerült tökéletesen. Forgásai közül kettő kapott 4-es szintet, egy pedig 3-ast.
Élete legjobb kűrjét futotta Mirai Nagasu. Hiába végzett a legjobb helyen az amerikai lányok közül, nem lehet ott a világbajnokságon, hiszen a nemzeti bajnokságban csak a bronzérmet szerezte meg és a vb-re csak két lány utazhat. Öt triplája kifogástalanul sikerült, egyedül a flipje lett élhibás. Forgásai szokás szerint megkapták a 4-es szintet, egyenes vonalú lépéssora is 3-as szintű lett.
Nem sikerültek úgy Rachael Flatt ugráselemei, ahogy előre tervezte. Alulforgatott lett a 2A-3Lo kombinációjának második ugrása és a betervezett tripla-tripla is csak tripla-duplára sikerült. Az amerikai bajnok, Alissa Czisny is csak halvány önmaga volt és végül az ötödik helyen zárt. A legjobb kanadai Cynthia Phaneuf lett. Csalódást okozott viszont Akiko Suzuki, aki a tavalyi ezüstérme után idén csak a 7. lett.

Végeredmény:
1 Miki ANDO (JPN) 201.34 (VIDEÓ)
2 Mao ASADA (JPN) 196.30 (VIDEÓ)
3 Mirai NAGASU (USA) 189.46 (VIDEÓ)
4 Rachael FLATT (USA) 180.31
5 Alissa CZISNY (USA) 168.81
6 Cynthia PHANEUF (CAN) 163.14
7 Akiko SUZUKI (JPN) 162.59 (VIDEÓ)
8 Min-Jeong KWAK (KOR) 147.15
9 Amelie LACOSTE (CAN) 137.48
10 Cheltzie LEE (AUS) 127.90
...
Protokoll