2011. február 19., szombat

Négykontinens - Női rövidprogram

Ahhoz képest, hogy Miki Ando a verseny előtt fennen hangoztatta, hogy mennyire nincs jó formában, egészen kiváló rövidprogramot futott, így ő áll az élen a hölgyek versenyében. Olyannyira jól ment neki, hogy 10.41 ponttal javította meg szezonbeli legjobbját. Jól sikerült a 3Lz-2Lo kombináció, a 3Lo és a 2A is. 2007 világbajnoka szezon közben cserélte le rövidprogramját, hiszen az első két grand prix versenyt követően váltott a Misszió című film zenéjére. Ando sápadtan és erőtlenül lépett ki a jégre, s elmondása szerint nem is érezte túl jól magát. Olyannyira nem volt magánál, hogy gyakorlatilag akkor eszmélt rá, milyen jól futott, amikor meglátta a pontjait a kivetítőn.
Riválisa, Mao Asada 3.17 ponttal lemaradva tőle a második helyen végzett. Legnagyobb hibája az volt, hogy két lábra érkezett a tripla axel-ből, így azt alulforgatottnak minősítették. Ugyanúgy 4-es erősségi szintet kapott beugrós ülőforgására és forgáskombinációjára, mint Ando, sőt a hátrahajlós forgás és a lépéssor is 3-as erősségűre sikerült mindkettejüknél. Elmondása szerint hiába javította meg szezonbeli legjobbját, egyáltalán nem érdeklik a pontok. A bemelegítésnél kétszer ugrotta meg az ominózus tripla axel-t: elsőre elesett belőle, másodszorra viszont szépen sikerült.
Az amerikai lányok közül ezúttal Rachael Flatt bizonyult a legjobbnak, ráadásul mind a 7 elemére pozitív értékelést kapott. Nemzetközi versenyen először bemutatott új rövidprogramjában három forgás közül kettő is 4-es erősségi szintet kapott. A 18 éves műkorcsolyázó máris a kűrre koncentrál, melyben 2A-3Lo és 3F-3T kombinációkat tervez.
Honfitársaik, Nagasu és a friss amerikai bajnok Czisny hiába mutatott be három 4-es erősségű forgást, az ugrásokban mindketten hibáztak és csak 60 pont alatt maradt pontszámuk.
A harmadik számú japán, Akiko Suzuki továbbra is a flip-jével küszködik. Ezúttal nem csak élhibás volt az ugrás, hanem alulforgatott is.
A legjobb kanadai, Cynthia Phaneuf csak a 7. helyről várhatja a holnapi kűrt, miután elesett a tripla lutz-ból és csak egy kifejezetten könnyű 3T-2T kombinációt vállalt be.
Tripla-tripla kombinációt egyedül Amelie Lacoste próbált meg a mezőnyből, ám a 3Lo-3Lo kombináció második ugrását nem forogta ki rendesen, így negatív értékelést kapott rá a bíróktól.

Rövidprogram utáni állás:
1 Miki ANDO (JPN) 66.58 (VIDEÓ)
2 Mao ASADA (JPN) 63.41 (VIDEÓ)
3 Rachael FLATT (USA) 62.23 (VIDEÓ)
4 Mirai NAGASU (USA) 59.78 (VIDEÓ)
5 Alissa CZISNY (USA) 58.94 (VIDEÓ)
6 Akiko SUZUKI (JPN) 57.64 (VIDEÓ)
7 Cynthia PHANEUF (CAN) 55.65
8 Min-Jeong KWAK (KOR) 50.47 (VIDEÓ)
9 Amelie LACOSTE (CAN) 50.06
10 Cheltzie LEE (AUS) 48.72
...
Protokoll