2011. február 19., szombat

Négykontinens - Férfi szabadprogram

Második négykontinens bajnoki címét szerezte meg Daisuke Takahashi. Nem volt zökkenőmentes szezonja a japán világbajnoknak, hisz a grand prix döntőben a dobogóról is lecsúszott, a nemzeti bajnokságban pedig csak a bronzérmet szerezte meg idén. A világbajnoksághoz közeledvén azonban úgy tűnik már csak a négyfordulatosát kell stabillá tenni és akár a címvédés is sikerülhet neki hazájában. A tangós kűrje elején ugyanis  a visszaminősített négyfordulatos toe-loop-jából elesett, valamint három forgásából kettő csak 2-es szintet ért el. A kűrben szezonbeli egyéni legjobbját is megjavította és meggyőző 16 pontos előnnyel verte meg a mezőnyt.
A férfi kűr során az egyetlen tiszta négyfordulatos ugrást a 16 éves junior világbajnok, Yuzuru Hanyu mutatta be, aki élete legjobbját nyújtotta az egész verseny során. Az axel-t triplán kombinációban és szólóban is bemutatta, a lutz-al viszont akadtak gondjai: a kombinációban lévőt leszimplázta, a szóló triplában pedig letette a kezét. Forgásaiból kettő 4-es erősségi szintet ért el és egyenes vonalú lépéssora is 3-as szintű lett. A harmadik legjobb rövidprogrammal és a harmadik legjobb kűrrel végül ezüst érem került a fiatal korcsolyázó nyakába.
Jeremy Abbott legutóbb 2007-ben szerzett érmet nagy világversenyen, akkor is éppen bronzérmet és akkor is a négykontinens bajnokságon. A kűrben rontotta a négyfordulatosát és két másik ugrásában is bizonytalankodott, emellett beugrós forgása és köralakú lépéssora is csak 2-es szintet ért el. A kétszeres amerikai bajnoknak ezzel vége is a szezonnak, hisz idén csak a 4. lett az amerikai bajnokságban és a világbajnokságra így nem utazhat.
A második legjobb kűrrel sem tudott felkapaszkodni a dobogóra az idei japán bajnok, Takahiko Kozuka. A kűrben három hibát vétett: elesett a négyfordulatosból, bizonytalankodott a tripla rittbergerében és leduplázta a program második felében szereplő salchow-ot. Ezeken túl viszont hat tiszta triplát ugrott, mindhárom forgására megkapta a 4-es erősségi szintet és szerpentin alakú lépéssora is 3-as szintet ért el. Technikában így négy és fél ponttal többet kapott az élen végző honfitársánál.
Csalódást okozott viszont a címvédő amerikai Adam Rippon. Brian Orser tanítványának a rövid után a kűrben sem sikerültek az axel-ek és további három ugrása volt alulforgatott. A forgásaival feltornázta valamelyest a technikai pontszámot, hiszen mindhárom 4-es erősségi szintet ért el.
A legjobb kínai Jinlin Guan lett, aki élete legsikerültebb kűrjét mutatta be a versenyen és ezzel egyéni legjobb összpontszámát is megjavította.
Leszerepeltek viszont a kanadai korcsolyázók, hiszen csak a 10., 11. és 14. helyen zártak. Külön csúfos a bukás Kevin Reynolds számára, aki tavaly még bronzérmet szerzett a négykontinens viadalon.
Éremosztó (VIDEÓ)
Végeredmény:
1 Daisuke TAKAHASHI (JPN) 244.00 (VIDEÓ)
2 Yuzuru HANYU (JPN) 228.01 (VIDEÓ)
3 Jeremy ABBOTT (USA) 225.71 (VIDEÓ)
4 Takahiko KOZUKA (JPN) 223.52 (VIDEÓ)
5 Adam RIPPON (USA) 210.01 (VIDEÓ)
6 Jinlin GUAN (CHN) 201.98
7 Armin MAHBANOOZADEH (USA) 200.67 (VIDEÓ)
8 Jialiang WU (CHN) 199.78
9 Nan SONG (CHN) 195.13
10 Shawn SAWYER (CAN) 192.94 (VIDEÓ)
11 Kevin REYNOLDS (CAN) 191.55 (VIDEÓ)
...
Protokoll