2011. február 16., szerda

Négykontinens bajnokság holnaptól!

A korábbi években általában a négykontinens viadalra azok az Európán kívüli versenyzők utaztak, akiket a hazai szövetségek nem küldtek a világbajnokságra. Többnyire a nemzeti bajnokságok dobogójáról lecsúszó műkorcsolyázókból és jégtáncosokból állt össze a mezőny. Az idei szezonban azonban talán valamelyest erősebb mezőny jött össze.

Férfiak
Kanadából a nemzeti bajnokság 2-3-4. helyezett versenyzői érkeznek, a bajnok Patrick CHAN ugyanis nem vállalta be a hosszú utazást, így csak a világbajnokságon láthatjuk majd. Kevin REYNOLDS tavaly a rövidprogramot követően még az élen állt a négykontinens bajnokságon, a kűrben azonban rontott és végül bronzérmes lett. Idén a kanadai bajnokságban csak 4. helyen zárt.
Japánból a junior világbajnok, Yuzuru HANYU érkezik, aki első felnőtt szezonjában versenyez. Két grand prix versenyt követően most itt is bizonyíthat a 16 éves reménység. Itt lesz a világbajnok Daisuke TAKAHASHI és a két grand prix győzelmet maga mögött tudó Takahiko KOZUKA is.
Amerikából érkezik a tavalyi négykontinens győztes, Adam RIPPON, aki idén csak az 5. helyet szerezte meg a nemzeti bajnokságon. A 2010-es amerikai bajnok Jeremy ABBOTT ezúttal nem utazhat a világbajnokságra, így ezen a versenyen bizonyíthat. A Skate America bronzérmese, Armin MAHBANOOZADEH pedig első alkalommal szerepel a négykontinens versenyen.
Miki Ando
Hölgyek
Kanadából a legjobb három női versenyző léphet jégre a négykontinens bajnokságon: Cynthia PHANEUF, Myriane SAMSON és Amelie LACOSTE. Érdekesség, hogy Phaneuf 2004-ben, még a régi pontozási rendszerben ezüstérmes volt, azóta azonban meg sem tudta közelíteni ezt a teljesítményét a négykontinens versenyeken.
A japán bajnokság első két helyezettje, Miki ANDO és Mao ASADA is harcolhat az érmes helyekért, Asada ráadásul címvédőként érkezik majd a viadalra. Akiko SUZUKI azonban a vb-re már nem utazhat, mert csak 4. lett a nemzeti bajnokságon, itt azonban kijöhet neki még jól a lépés.
Az amerikaiak ebben a számban a legjobbjaikkal képviseltetik magukat, így itt lesz a januári nemzeti bajnokság mindhárom érmese: Alissa CZISNYRachael FLATT, Mirai NAGASU. Czisny és Flatt sem szerzett még sohasem érmet a négykontinens bajnokságon, Nagasu pedig első alkalommal vesz részt a viadalon.

Páros
Kanadából és Amerikából is a legjobb 3-3 párost nevezték a versenyre, ám a tavalyi amerikai bajnokságot nyerő, idén pedig csak bronzérmet szerző Denney / Barett kettős visszalépett. A páros hölgy tagja egy múlt pénteki edzésen szenvedett sérülést a szóló tripla toe-loop gyakorlása közben, amikor a párja pengéje felsértette a lábát. Valahogy olyan szerencsétlenül sikerült megérkezniük az ugrásból, hogy a lánynak több tucat öltéssel kellett összevarrni a lábát. 
Természetesen nem szabad elfeledkeznünk a kínai párosokról is, akik az utóbbi időben meghatározó résztvevői minden nemzetközi versenynek. Idén azonban kisebbfajta botrány alakult ki, hiszen fény derült néhány versenyző valódi korára (Cikk ITT!). Így nem lehet itt a a világbajnok Pang / Tong kettős mellett a Dan ZHANG / Hao ZHANG, valamint a junior világbajnok Wenjing SUI / Cong HAN kettős sem. Helyettük két sokkal gyengébb párost neveztek a kínaiak.
Érdemes lesz viszont majd figyelni a japán Narumi TAKAHASHI / Mervin TRAN párosra, akik idén megnyerték a junior grand prix döntőt.
Virtue / Moir
Jégtánc
Két nemzet összecsapása várható a jégtáncosok versenyén, hisz csakúgy mint a tavalyi olimpián, itt is amerikai-kanadai párharc várható. Ám ezúttal nem csak az aranyéremért folyó csata lesz érdekes, hanem az első 6 hely sorsának eldöntése is.
Nagy visszatérésnek lehetünk szemtanúi egyébként a jégtánc mezőnyben, hiszen hosszabb kihagyás után a tavaly márciusi vb-t követően először versenyez majd az olimpiai bajnok kanadai kettős, Tessa VIRTUE és Scott MOIR.  Kanadából érkezik még a közel azonos technikai tudású második és harmadik számú Vanessa CRONE / Paul POIRIER és Kaitlyn WEAVER / Andrew POJE pár is. Amerikából is a legerősebb három kettős érkezik majd: Meryl DAVIS / Charlie WHITE, Maia SHIBUTANI / Alex SHIBUTANI és Madison CHOCK / Greg ZUERLEIN

Versenyprogram

Február 17. csütörtök
9:00 Jégtánc, rövid tánc
12:30 Páros rövidrogram

Február 18. péntek
5:00 Férfi rövidrogram
9:45 Páros szabadprogram
13:00 Jégtánc szabadprogram

Február 19. szombat
6:00 Női rövidprogram
11:00 Férfi szabadprogram

Február 20. vasárnap
4:30 Női rövidprogram