2011. február 1., kedd

Négykontinens bajnokság előtt

Korábban már szót ejtettünk Japán és az európai országok nemzeti bajnokságairól is. Adósak vagyunk viszont a kínai és a kanadai bajnokság végeredményével.
 
Érdemes lesz a következő években odafigyelni a kínaiakra, nem csak a páros, hanem az egyéni számokban is, hiszen olyan feltörekvő tehetségek vannak láthatáron, akik már a juniorok közt remek eredményeket szereztek.
A férfiaknál megőrizte tavalyi bajnoki címét Han YAN, aki a szezonban mindkét junior grand prix-jét megnyerte és a döntőn is csak az amerikai Dornbush-tól kapott ki. Tripla ugrások közül egyedül az axel-t nem tudja, de rengeteg ideje van még, hiszen egy hónap múlva tölti csak a 16-ot. A második helyet Nan SONG szerezte meg, aki a szezonban már két grand prix-n is bizonyított. Neki már stabil tripla axel-e van, egyedül a flipjével szoktak gondok lenni, hiszen élhibával ugorja. Az utóbbi három évben mindannyiszor Jialiang WU volt a kínai bajnok, ezúttal azonban be kellett, hogy érje a bronzéremmel.
A hölgyeknél is junior korú versenyző nyert Zijun LI személyében, aki a junior grand prix döntőn bronzérmet szerzett. A szezon során már többször megugrotta a 2A-3T kombinációt és az axel-en kívül minden triplát tud. A második helyet Bingwa GENG, míg a harmadikat Ying ZHANG szerezte meg.
Párosban nem meglepő módon a tavalyi junior világbajnok Wenjing SUI / Cong HAN kettős győzedelmeskedett, akik idén mindkét grand prix-jükön dobogósok voltak és a döntőben is a harmadik legjobbnak bizonyultak. Ezúttal a kűrben hibátlanul megcsinálták a kidobós négyfordulatos salchow-ot is. A második helyre a junior grand prix döntő bronzérmesei kerültek: Xiaoyu YU és Yang JIN. A nemzeti bajnokság harmadik helyezett párosa pedig a Yue ZHANG / Lei WANG kettős lett.
Jégtáncban a Xintong HUANG / Xun ZHENG kettős állhatott fel a dobogó legfelső fokára, a második a  Xiaoyang YU / Chen WANG, míg a harmadik Yiyi ZHANG / Nan WU kettős lett. 

A férfiaknál toronymagasan Patrick CHAN nyert, aki a rövidben és a kűrben is ugrott négyfordulatos ugrást. Míg a rövidben szólóban, addig a kűrben szólóban és 4T-3T kombinációban is kifogástalanul bemutatta a korábban feleslegesnek vélt elemet. Meglepetésre az utóbbi években halványan muzsikáló Shawn SAWYER lett az ezüstérmes, míg a harmadik helyre Joey RUSSELL került. Csalódást okozott viszont Kevin REYNOLDS, akinek ezúttal nem sikerültek jól a négyfordulatosok sem a rövidben, sem a kűrben és végül a 4. helyen zárt. A junior grand prix-ken sikert sikerre halmozó Andrei ROGOZINE-nak se jött ki jól a lépés és jócskán elmaradva korábbi teljesítményétől csak a 13. helyen végzett. 
A hölgyeknél 2004 után másodszor is bajnok tudott lenni Cynthia PHANEUF. A régi-új bajnoknő közel 15 pontot vert az őt követő Myriane SAMSON-ra, aki tavalyi bronza után ezúttal ezüstnek örülhetett. Harmadik helyen végzett Amelie LACOSTE, aki legutóbb 2009-ben állhatott fel a dobogó legalsó fokára. A párosozó Jessica DUBE ismét egyénizőként mérettette meg magát, ebben valószínűleg az is közrejátszott, hogy partnere jelenleg sérült. Legutóbb 2008-ban próbálkozott és az akkori legjobb eredményét, a 6. helyet sikerült ezúttal is megszereznie. 
Párosban a Kirsten MOORE-TOWERS / Dylan MOSCOVITCH kettős győzött, akik mostantól hivatalosan is az első számú párosa Kanadának. A szezon első felében két grand prix-n is ezüstérmet szereztek és a döntőbe is bejutottak. Tavaly a nemzeti bajnokságban még csak az 5. helyen végeztek, most viszont magasan ők bizonyultak a legjobbnak. A második helyre a Meagan DUHAMEL / Eric RADFORD páros került, akik még csak tavaly tavasz óta készülnek együtt. Nem sokon múlott, de végül csak harmadik lett a Paige LAWRENCE / Rudi SWIEGERS kettős, akik így sem szomorkodtak,  hiszen életükben először lettek érmesek a nemzeti bajnokságban. Leszorult a dobogóról és végül a 4. helyen zárt a Mylene BRODEUR / John MATTATALL pár.
Jégtáncban a Tessa VIRTUE / Scott MOIR kettős távollétében nagy párharc alakult ki a Vanessa CRONE / Paul POIRIER valamint Kaitlyn WEAVER / Andrew POJE között. Végül Cronék nyerték meg a versenyt 1 pontos előnnyel. A dobogó harmadik fokára a tavalyi junior vb-ezüstérmes kettőse, Alexandra PAUL / Mitchell ISLAM került. Tavalyi negyedik helyét ismételte meg a Kharis RALPH / Asher HILL kettős.