2011. január 24., hétfő

Nemzeti bajnokságok - összefoglaló

Az Európa Bajnoksághoz közeledve érdemes számba venni a 2010. decemberében és a 2011. januárjában rendezett nemzeti bajnokságok eredményeit. A legtöbb ország  ugyanis ezen versenyek alapján nevezi be a korcsolyázóit a kontinensviadalra.

Brit bajnokság (2010. november 21-27.)
A jégtáncosoknál a Kerr testvérpár a lány vállsérülése miatt kénytelen volt kihagyni a nemzeti bajnokságot és a második számú jégtánckettős Penny COOMES / Nicholas BUCKLAND sem állt rajthoz. Így egyetlen induló párként a Louise WALDEN / Owen EDWARDS kettős lett a brit bajnok, bár az Eb-re még így is csak tartalékként nevezték őket. A hölgyeknél Jennna McCORKELL nyolcadik bajnoki címét zsebelte be és vele találkozhatunk majd az Eb-n is. Párosban Stacey KEMP és David KING már zsinórban a 6. bajnoki címüknek örülhetett. Az ezüstérmes helyen végző Sally RIDING / Jakub SAFRANEK párost pedig első ízben láthatjuk majd az Eb-n. A férfiaknál Matthew PARR tavalyi győzelmét nem tudta megismételni, ugyanis David RICHARDSON leszorította őt a dobogó legfelső fokáról. A 24 éves versenyzőt egyébként Gurgen Vardanjan is edzi és versenyen kívül indult a Magyar Bajnokságon is.

Svájci bajnokság (2010. december 9-11.)
A svájci bajnokság a helyi rendezésű Eb előtt érdekes is lehetett volna, de nem volt az. A férfiaknál Lambiel végleges visszavonulásával hatalmas űrt hagyott maga mögött. Az új bajnok Mikael REDIN lett, akit nem neveztek a kontinensviadalra. Helyette a második Laurent ALVAREZ, a bronzérmes Stéphane WALKER és a dobogóról lecsúszó Moris PFEIFHOFER védheti meg a hazaiak becsületét. A hölgyeknél nem vett részt a kétszeres Eb-ezüstérmes Sarah MEIER, így a bajnok Bettina HEIM lett. Ám nem ő, hanem a dobogó második fokán végző Romy BÜHLER-t nevezte az ország az Eb-re Meier mellett. Párosban és jégtáncban is csak 1-1 induló volt, így a bajnoki cím sorsa nem volt kérdéses. Párosban Anais MORAND új partnerével még nem lesz ott az Eb-n, viszont a Ramona ELSENER / Florian ROOST jégtánc kettős igen.

Semmi meglepő nem született az olasz bajnokságon. Az első két helyen a férfiaknál Samuel CONTESTI és Paolo BACCHINI, a hölgyeknél Carolina KOSTNER és Valentina MARCHEI végeztek. Az Eb-re utazhat még rajtuk kívül a hölgyeknél 5. helyen végző Alice GARLISI is. Párosban csak Stefania BERTON és Ondrej HOTAREK indult a bajnokságon, az Eb-re azonban már velük utazik a Carolina GILLESPIE / Luca DEMATTE újonc kettős is. Jégtáncban a két top pár (Faiella és Scali, Cappellini és Lanotte) nem indult a nemzeti viadalon, így ha kis különbséggel is, de Federica TESTA és Christopher MIOR megelőzte a Charlene GUIGNARD / Marco FABBRI kettőst. Az Eb-re azonban a harmadik helyen végző Lorenza ALESSANDRINI / Simone VATURI párt nevezték be Faielláék és Testáék mellett. Cappelliniék edzőt váltottak és elmentek Zazoui-tól Paola Mezzadri-hoz és visszaköltöztek Olaszországba. Talán a vb-re már elkészülnek az új kűrjükkel és viszontláthatjuk őket a legjobbak között.

Svéd bajnokság (2010. december 16-19.)
A férfiaknál kilencedik alkalommal nyert bajnokságot Kristoffer BERNTSSON. Az idén már 29. életévét töltő versenyző Adrian SCHULTHEISS-t előzte meg. Ők mindketten Eb-résztvevők, nem úgy a harmadik helyre kerülő Alexander MAJOROV, akit 2009-ben láthattunk először és utoljára eddig a kontinensviadalon. A hölgyeknél a Helgesson lányok küzdöttek az egyetlen Eb-kvótáért. Végül az idősebb, rutinosabb Viktoria HELGESSON nyert, immáron zsinórban ötödször.

Cseh - szlovák - lengyel összevont bajnokság (2010. december 17-18.)
Már harmadik alkalommal rendezik közösen a nemzeti bajnokságot a csehek, a szlovákok és a lengyelek. Az összevonásnak nyilvánvalóan gazdasági okai vannak, ettől függetlenül mindhárom nemzet külön oszt érmet a verseny végén. Még a legnépesebb férfi mezőny sem hozott meglepetéseket. A győztes Tomas VERNER lett, őt követte Michal BREZINA. A két cseh kiválósággal természetesen találkozni fogunk az Eb-n is. A lengyeleknél Domanski bizonyult a legjobbnak, mégsem őt, hanem a nemzetközi porondon tavaly bemutatkozó Maciej CIEPLUCHA-t nevezték a kontinensviadalra. A szlovákok egyetlen indulója Jakub STROBL volt, aki az Eb-n is részt vesz majd. A hölgyeknél a legjobb három közel azonos teljesítményt nyújtott, pont velük találkozhatunk majd az Eb-n is: a lengyel Anna JURKIEWICZ, a szlovák Alexandra KUNOVA és a cseh Martina BOCEK személyében. Párosban a legjobbnak a cseh Klara KADLECOVA / Petr BIDAR kettős bizonyult, egyedül ők lesznek majd ott a kontinensviadalon, hiszen sem a szlovákok, sem a lengyelek nem nevezik párosaikat. Jégtáncban az első két helyen a cseh Lucie MYSLIVECKOVA / Matej NOVAK kettős, illetve a szlovák Nikola VISNOVA / Lukas CSOLLEY kettős végzett. Mindkét párral találkozhatunk majd az Eb-n.
A francia bajnokság hosszú évek óta a férfiak versenye miatt volt érdekes. Most viszont nem várta senki, hogy a Joubert-Amodio-Preaubert hármast bárki megbonthatja. Nem is történt ilyen. A bajnok Brian JOUBERT lett, így visszahódította címét Florent AMODIO-tól, akinek ezúttal meg kellett elégednie az ezüsttel. Alban PREAUBERT-nek szokás szerint a bronz jutott, immáron ötödik alkalommal. Érdemes lesz majd odafigyelni a negyedik helyen végző 21 éves Chafik BESSEGHIER-re is, aki évről évre jön előre a bajnokságban és ebben a szezonban a francia grand prix-n is az 5. helyen végzett. A hölgyeknél új bajnokot avattak Yretha SILETE személyében, akit azonban nem neveztek az Eb-re. Helyette a bronzérmes és viszonylag nagyobb versenyzői múlttal rendelkező Mae Berenice MEITE-t küldik Bern-be a franciák. Párosban a három induló kettős közül a frissen összeállt Adeline CANAC / Yannick BONHEUR kettős lett a bajnok, akikkel az Eb-n is találkozunk majd. Jégtáncban Nathalie PECHALAT és Fabian BOURZAT toronymagasan győzött, az Eb-n is akár aranyérmesek lehetnek az idei formájukat látva. Az ezüstérmet a Pernelle CARRON / Loyd JONES kettős szerezte meg, akiket szintén láthatunk majd a kontinensviadalon.

Észt bajnokság (2010. december 17-19.)
Az észteknél egyedül a hölgyeknél találunk olyan nevet, aki Európa Bajnokságokon már bizonyított: Elena GLEBOVA. A legnagyobb meglepetés azonban éppen vele kapcsolatos. Hiszen a rutinos Eb illetve vb-résztvevő műkorcsolyázónő csak a bronzérmet szerezte meg a nemzeti bajnokságban és így idén nem lehetett ott a kontinensviadalon. Már a szezon kezdete óta látható nála egy kis formahanyatlás, de azt talán még ő sem gondolta volna, hogy a tavalyi Eb-10. helyével kivívott két hely közül egyiket sem ő kapja majd meg. A bajnok Gerli LIINAMÄE és az ezüstérmes Svetlana ISSAKOVA így első ízben mutatkozhat be nagyobb nemzetközi porondon. Az egyetlen férfi műkorcsolyázó Viktor ROMANENKOV természetesen stabil Eb-résztvevő, ahogy a jégtáncos Irina SHTORK / Taavi RAND kettős is. Noha páros versenyt nem rendeztek az észtek, azért az Eb-n bevetik a frissen összeállt Natalja ZABIJAKO / Sergei KULBACH észt-ukrán vegyes párosukat is.
Ha spanyol műkorcsolyáról beszéltünk az elmúlt szezonban, akkor legtöbbször Javier FERNANDEZ és talán Sonia LAFUENTE neve merült fel. Kétségkívül tőlük volt várható a bajnoki cím megszerzése is a nemzeti viadalon. A hölgyeknél Lafuente térdproblémái miatt nem állt rajthoz, így egyedüli indulóként Monica GIMENO lett a spanyol bajnok. Az Eb-n azonban már találkozhatunk Sonia-val. A férfiaknál meglepetésre nem Fernandez győzedelmeskedett, hanem Javier RAYA, aki eddig csak juniorban, illetve kisebb nemzetközi versenyeken indult. Szerencsére Fernandez tavalyi Eb-8. helye okán mindkét műkorcsolyázó jégre léphet Bern-ben. A spanyol szövetség az egyénizők mellett az Eb-n beveti jégtáncban a junior bajnok Sara HURTADO / Adriá DÍAZ kettőst is.

Az osztrákok minden számban a bajnokukat nevezték az Eb-re, így a hölgyeknél a junior korból kinövő Belinda SCHÖNBERGER, férfiaknál a rutinos Viktor PFEIFER, párosban a Stina MARTINI / Severin KIEFER, jégtáncban pedig a frissen összeállt Kira GEIL / Tobias EISENBAUER lép majd jégre.

A finn bajnokság hosszú évek óta a hölgyek miatt érdekes a műkorcsolya rajongók szemszögéből. Idén Laura LEPISTÖ sérülés miatt már a szezon első felében sem versenyzett, sőt most a bajnokságon sem vett részt és az Eb-n sem láthatjuk. A bajnok így könnyedén Kiira KORPI lett, aki idei formáját mutatva akár dobogóesélyes is lehet a kontinensviadalon. Az Eb-re utazik vele a senior bronzérmes Cecilia TÖRN és a junior bajnok Juulia TURKKILA is. A férfiaknál a bajnok a 16 éves Bela PAPP lett, akit azonban nem küldenek az Eb-re, helyette az ezüstérmet szerző Valtter VIRTANEN léphet jégre. Meglepetésre a sokszoros Eb-résztvevő Ari-Pekka NURMENKARI csak bronzérmet szerzett a finn bajnokságban. Jégtáncban egyetlen induló páros volt a nemzetin, így Henna LINDHOLM és Ossi KANERVO először versenyezhet Eb-n.

A belga műkorcsolya hosszú évek óta Kevin VAN DER PERREN-ről szól. A nemzeti bajnokságon sem volt ez másként, hisz csupán a két egyéni számban rendezték meg a senior versenyt. A hölgyeknél 4, a férfiaknál mindössze 2 induló volt. Kevin VAN DER PERREN magabiztosan utasította maga mögé Jorik HENDRICKX-et, a hölgyeknél pedig egy feltörekvő ifjú reménység, Ira VANNUT igázta le a mezőnyt. A férfiaktól mindketten, a hölgyektől pedig csak a bajnok léphet jégre az Európa bajnokságon.

Nagyobb meglepetések nélkül zajlott le az ukrán bajnokság, kiváltképp amiatt, hogy jégtáncban a két legjobb pár (Anna ZADOROZHNIUK / Sergei VERBILLO és Alla BEKNAZAROVA / Vladimir ZUEV) visszavonult, párosban pedig az egyetlen kiemelkedő kettősük  (Tatiana VOLOSOZHAR / Stanislav MOROZOV) különvált. A férfiaknál Anton KOVALEVSKI, a hölgyeknél Irina MOVCHAN, párosban Yulia LAVRENTEVA / Yuri RUDIK, jégtáncban pedig a Siobhan HEEKIN-CANEDY / Alexander SHAKALOV kettős győzedelmeskedett. Az Eb-re a két egyénizőn és a jégtáncosok mellett a jégtáncban második helyet szerző Nadezhda FROLENKOVA / Mikhail KASALO pár is bizonyíthat az Eb-n.

A férfiaknál Peter LIEBERS lett a bajnok, a második helyet Denis WIECZOREK szerezte meg. Mindketten ott lesznek az Eb-n, ahogy a hölgyeknél győzedelmeskedő Sarah HECKEN is. Párosban toronymagasan győzött Aliona SAVCHENKO és Robin SZOLKOWY. A tavalyi Eb-2. helyezésük alapján velük együtt utazhat még az Eb-re a Maylin HAUSCH / Daniel WENDE kettős, akik nem indultak az országoson, és a Katharina GIEROK / Florian JUST páros is. Jégtáncban a Nelli ZHIGANSHINA / Alexander GAZSI pár győzött, így ők képviselhetik az országot a kontinensviadalon.

A kínai, kanadai és az amerikai bajnokságról majd a négykontinens viadal előtt számolunk be.