2011. január 8., szombat

Hoffmann Nóra: Feszített tempóban készülünk

Jégtáncosunk párjával, Maxim Zavozin-nal a január végi Eb-n a legjobb öt közé szeretne kerülni
Elmondása szerint tavaly sok nehézséggel kellett megküzdenie, a január végi Európa-bajnokságon azonban a legjobb öt közé szeretne kerülni a jégtáncos Hoffmann Nóra, aki párjával, Maxim Zavozin-nal vasárnap az ob-n áll rajthoz.

A Moszkvában edző 25 éves korcsolyázó szerint a 2009 márciusában elszenvedett fejsérülése sokáig befolyásolta a teljesítményét, a felépülés ugyanis hosszú időt vett igénybe, nem tudtak megfelelő edzésmunkát végezni, így meglehetősen nehéz feladat volt eredményesen szerepelni a tavaly februárban rendezett vancouveri olimpián, ahol végül 13-dikként zártak.
„Mindezek ellenére úgy gondolom, jól sikerült a 2010-es év eleje, nyáron pedig már teljes erőbedobással tudtunk készülni az idei szezonra. Ez meg is látszott a teljesítményünkön, s be kell vallanom, számítottunk is a kiugró eredményekre" – mondta Hoffmann pénteken a távirati irodának.
A jégtánckettős a Grand Prix-sorozat moszkvai állomásán második, a kínai versenyen pedig negyedik lett, így indulhatott a Pekingben rendezett fináléban, ez a bravúr pedig a magyarok közül eddig csak a 2004-ben Európa-bajnok Sebestyén Júliának sikerült.
„Számunkra óriási eredmény volt, hogy ott lehettünk a GP-döntőben, feljebb jöttünk a nemzetközi ranglistán is, ráadásul a rövidprogramunk után a harmadik helyen álltunk, amire nemhogy mi, de szerintem senki sem számított – fogalmazott Hoffmann. – Sajnos a kűrünk nem sikerült jól, az utolsó fél percben Makszim cipőfűzője is kioldódott, így végül nem tartottuk meg a pozíciónkat. Ezt követően határoztuk el, hogy a kűrünkön még finomítani fogunk, igyekszünk tökéletesíteni, hogy az Eb-n már jobban teljesítsünk."
A hétszeres magyar bajnok jégtáncos azt is elárulta, nem jött jól nekik, hogy a mostani hétvégén rendezik az országos bajnokságot, mert épp a felkészülésük közepén tartanak, az ünnepek után múlt vasárnap utazott el Moszkvába, pénteken pedig már vissza is kellett repülnie a verseny miatt.
„Mi szerettük volna, ha más időpontban rendezik az ob-t, sőt még azt is fontolgattuk, hogy nem nevezünk be – mondta Hoffmann. – Igazából nem értem, hogy a szakbizottság kinek az érdekeit nézte, amikor nem változtatott a dátumon, de most már így alakult, hétfőn visszautazunk és folytatjuk az edzéseket."
A korábbi párjával, Elek Attilával kétszeres junior-világbajnoki ezüstérmes sportoló hozzátette, a tavalyi 10. helynél sokkal jobb eredményt szeretnének elérni a svájci Bernben sorra kerülő kontinensviadalon, céljuk az első ötbe kerülés. A márciusi világbajnokságra kevésbé összpontosítanak, az Eb-re ugyanis magyar bírót is delegáltak, ami egy pontozásos sportágnál nagy előny.
„Azt gondolom, hogy bár nagyon feszített tempóban készülünk, egészen más a hozzáállás ehhez a sportághoz Oroszországban, mint itthon – indokolta a moszkvai „légióskodásukat" Hoffmann. – Minden nap kétszer két órára miénk a jég, a napi edzésprogramunk nagyon jól meg van szervezve, három edző mindig ott van a pálya szélén, így sokkal professzionálisabb tréningeken veszünk részt."
A magyar bajnokságot szombaton és vasárnap rendezik Budapesten, a jégtáncosok mellett a férfi és női műkorcsolyázók egyéni viadalára is sor kerül, míg párosban nem rendeznek versenyt, miután egyetlen duó sem nevezett az ob-ra.

Forrás: MTI