2011. január 26., szerda

Eb - páros rövidprogram

Aliona Savchenko és Robin Szolkowy áll az élen a rövidprogramot követően a párosoknál. A német páros a negyedik bajnoki címére készül és rájuk egyedül a címvédő oroszok, Yuko Kawaguti és Alexander Smirnov lehetnek veszélyesek a holnapi kűr során.
Savchenko és Szolkowy a Khorobushko-ra készítette el rövidjét, melyet egy hatalmas kidobós tripla flip-el indítottak, majd jött a szóló tripla toe-loop és a tripla pörgetett emelés. A legnehezebb kötelező elemek után már nyugodtan korcsolyázhatták végig a program további részét. Egyedül a halálforgásukkal vesztettek pontokat és a lépéssoruk sikerült csupán 2-es szintűre. 72.31 pontot gyűjtöttek be, kevesebbet, mint a szezonban már korábban, igaz az egyik bírótól előadásra maximális 10 pontot kaptak. A kűr során a hidegtől tartanak a legjobban. Szolkowy elmondása szerint a rövidben már a lépéssornál fázott, a kűrben pedig ezt követően még szóló ugrás, kidobós ugrás és három emelés is szerepel.
Kavaguti és Smirnov sokkal jobban szerepelt, mint egy hónappal ezelőtt az orosz bajnokságon. A Strauss-zenére futott rövidjükben szóló tripla toe-loop, kidobós tripla rittberger és tripla pörgetett emelés szerepelt, a lépéssoruk pedig 4-es erősségi szintet ért el. Összességében a 69.49 ponttal szezonbeli legjobbjukat futották.
Az orosz bajnokság bronzérmes kettőse, Bazarova és Larionov az Eb-n is a dobogó legalsó fokáról várhatja a folytatást. A Secret Garden Adagio-jára futott rövidben szóló tripla toe-loop és tripla pörgetett emelés szerepelt. Bazarova kilépett a kidobós tripla flip-ből, így erre negatív értékelést kaptak a bíróktól. Előadásuk nagyon harmonikus volt és az elemek szinte mindenféle pihenő nélkül egymásba fűzve követték egymást.
Meglepetésre az olasz Stefania Berton / Ondrej Hotarek kettős áll a negyedik helyen. A tangós programjukban 4-es szintű lépéssor, emelés és forgáskombináció szerepelt. Jól sikerült a szóló tripla toe-loop, a dupla pörgetett emelés és a kidobós tripla rittbergerük is. 
Újoncként mutatkozott be az oroszoknál Katarina Gerboldt és Alexander Enbert, akik szóló ugrásként a salchow-ot választották triplán. A kidobós tripla flip jól sikerült, ám a tripla pörgetett emelésük nem volt tiszta. Az elért 57.50 pont igazán jónak mondható, különös tekintettel arra, hogy csak tavaly május óta készülnek együtt.  
Érdekesség, hogy Stefania Berton és Katarina Gerboldt is egyéniben indult a nők mezőnyében még 2009-ben.

1 Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY (GER) 72.31 (VIDEÓ)

Részletes pontozás
Protokoll