2011. január 29., szombat

Eb - jégtánc szabadprogram

Nagy meglepetések nem születettek, hiszen nem történt változás a dobogón a rövid táncot követően, így az új kontinens bajnok a francia Pechalat / Bourzat kettőst lett Bernben. 2002 óta vagy orosz vagy francia jégtáncos pár került Európa tetejére. Ezúttal is egy orosz-francia párharcból alakult ki a végeredmény.
Noha Pechalaték még soha nem állhattak kontinensbajnokságon dobogóra, ezúttal rögtön a legfelső fokára sikerült. Ez a bravúr kicsit köszönhető az olimpia után visszavonult párok távollétének és a Faiella / Scali kettős gyengébb szereplésének is. A győzelmük azonban elvitathatatlan, hiszen az egész szezon alatt egyenletes kiváló teljesítmény mutattak Zhulin tanítványai. A Chaplin-programban a két lépéssoron kívül, amire 3-as szintet kaptak, minden más elemük 4-es erősségű volt. A kivitelezéseknél pedig a pontozók sem fukarkodtak a 2-esekkel, így a 100 ponton felüli kűrrel leigázták a mezőnyt.
Az orosz Bobrova / Soloviev jégtáncos pár egy romantikus szerelmi történetet adott elő a jégen, teletűzdelve nehéz emelésekkel és lépéssorokkal. 2007 junior világbajnokai első ízben állhattak fel Európa bajnokság dobogójára, tekintettel arra, hogy az előző szezonban még a Domnina / Shabalin és a Khokhlova / Novitski orosz kettősök is versenyeztek. Elmondásuk szerint nem is éremért jöttek a kontinensbajnokságra, csak maguknak akartak bizonyítani. Soloviev a szezon során sokat bajlódott a twizzle-kkel, ám mostanra már nem csak edzésen megy jól neki, hanem téthelyzetben is.
A Kerr-testvérpár utolsó amatőr versenyén ismét felállhatott a dobogóra és 2009 után újra bronzérmet szereztek. A Muse zenekar zenéjére készített kűrjük tehát másodszor is érmes helyet szerzett a skótoknak. Akkor a Ruled by Secrecy, most pedig az Exogenis Symphony című dalt választották. A harmonikus és gördülékeny előadást egyedül John piszkos twizzle-je zavarta meg, ám a lépéssoruk 3-as, míg emeléseik és forgásaik 4-es szintet értek el. A kűrjük összeállításánál koreográfusként segédkezett Peter Tchernyshev egykori jégtáncos is, aki 1999 és 2003 között mindig első tízben tudott végezni a világbajnokságon Naomi Lang-gal. Érmük azért is megbecsülendő a számukra, hiszen Sinead vállproblémái miatt nem csak a második grand prix-jüket, de a brit bajnokságot is ki kellett hagyniuk.
2010 junior világbajnokai, Elena Ilinykh és Nikita Katsalapov első Eb-jüköm rögtön a 4. helyen tudtak végezni. A Don Quixote program hasonló erősségi szintű volt, mint a bajnok francia páré, ami nem véletlen, hiszen egy jégen edzenek Moszkvában Alexander Zhulin és Oleg Volkov keze alatt. Ilinykhék most már reménykedhetnek a világbajnoki részvételben is. Habár az orosz bajnokságban Riazanováék mögött végeztek a 3. helyen, az Eb-n most nekik jött ki jobban a lépés és így talán az orosz szövetség is őket fogja favorizálni.
2010 Eb-ezüstérmesei, Federica Faiella és Massimo Scali a csalódást keltő 9. helyről végül felkapaszkodtak az 5. helyre a torreádoros programjukkal. Ám ezúttal sem futottak kimagaslóan, hiszen csak két emelésük érte el a 4-es erősségi szintet, minden más elemük 3-as szintet kapott.
A német Nelli Zhiganshina / Alexander Gazsi kettős egy remek kűrrel a 7. helyet csípte meg, beelőzve a magyarokat is. Ez az első alkalom egyébként 2003 óta, hogy az első tízben végez egy német jégtáncos pár az Eb-n.
A mieinknek nem sikerült megőrizni a rövid tánc utáni 6. helyet és végül a 8. helyen zárták a kontinensbajnokságot. Nóriék nem tudták túlszárnyalni az orosz grand prix-n mutatott formájukat, így ha csak 39 századdal is, de a németek mögé kerültek összesítésben.


Végeredmény:

Protokoll