2011. január 24., hétfő

Eb - esélylatolgatás

Férfiak
A férfi versenyben talán a két korábbi kontinensbajnok, Brian Joubert és Tomas Verner csaphatnak majd össze. Verner az orosz grand prix-n futotta legjobbját, 230.31-et, míg Joubert Kínában ért el 210.29  pontot. Érdemes lesz odafigyelni a másik franciára, Florent Amodio-ra is, akinek  szezonbeli legjobbja 229.38 pont. A veterán versenyzők közül kiemelhető a 2009-es Eb-n ezüstöt szerző Samuel Contesti (207.30) és a kétszeres Eb-bronzérmes belga Kevin van der Perren (194.63) is. Itt lesz továbbá a 2009-es junior világbajnok Michal Brezina, a 2010-es junior vb-bronzérmes Artur Gachinski, Alban Préaubert és Javier Fernandez is.

Hölgyek
A hölgyek versenyében az egyik legnagyobb esélyes a címvédő Carolina Kostner. Az olasz műkocsolyázónő a grand prix döntőn szerzett ezüstöt és 178.60 pontot. 2007 Eb-bronzérmese, Kiira Korpi lehet a legnagyobb vetélytársa, aki finn korcsolyázóként elsőként kvalifikált idén a grand prix döntőbe. Szezonbeli legjobbját a francia grand prix-n szerezte, 169.74 pontot. Elene Gedevanishvili tavaly bronzéremmel térhetett haza az Eb-ről, idén viszont nehéz lesz megismételnie tavalyi sikerét, hisz szezonbeli legjobbja csak 141.52 pont. A dobogóra aspiráns versenyzők, Ksenia Makarova, Alena Leonova, Valentina Marchei és a kétszeres Eb-ezüstérmes Sarah Meier pedig mindent elkövet majd, hogy dobogóra állhasson.

Páros
A kétszeres világbajnok Aliona Savchenko / Robin Szolkowy páros magabiztosan érkezhet az Eb-re, hisz kiválóan versenyeztek a szezon első felében.  Szezonbeli legjobbjuk 210.72 pont, melyet a grand prix döntőn szereztek. A regnáló Európa bajnok kettős, Yuko Kavaguti és Alexander Smirnov (182.70), valamint honfitársaik Vera Bazarova és Yuri Larionov (183.00) is esélyesek a dobogóra. A dobogó közelébe várható továbbá a Katarina Gerboldt / Alexander Enbert, a Maylin Hausch / Daniel Wende és a Stefania Berton / Ondrej Hotarek kettős.

Jégtánc
Új bajnokot avathatnak jégtáncban. A tavalyi Eb-ezüstérmes Federica Faiella / Massimo Scali kettős legnagyobb ellenfele Nathalie Pechalat és Fabian Bourzat lehetnek. Míg az olaszok a kínai grand prix-n 139.52 pontot, addig a franciák a grand prix döntő ezüstérme mellett 162.10 pontot gyűjtöttek be. A dobogóra várható még a 2009 Eb-bronzérmes kettőse, Sinead Kerr és John Kerr (149.80) is. De ugyanúgy éremért fog harcolni az orosz Ekaterina Bobrova / Dmitri Soloviev (154.33)  kettős is, akik ebben a szezonban először kvalifikálták magukat a grand prix döntőbe. Továbbá érdemes lesz figyelni 2010 junior világbajnokaira, a Elena Ilinykh / Nikita Katsalapov párra és a Ekaterina Riazanova / Ilia Tkachenko orosz kettősre, de dobogó közelbe kerülhet még Hoffmann Nóra és Maxim Zavozin is.