2010. november 14., vasárnap

Skate America - férfi szabadprogram

Elsőként a férfiaknál osztottak ki érmeket a Skate Amerikán. Az aranyéremért folyó harcból az aktuális világbajnok, Daisuke Takahashi került ki győztesen. Hat tripla ugrást felvonultató tangós kűrje sok apró hibával volt tele. A programja elején szereplő négyfordulatosra szánt toe-loop-ja csak triplára sikerült, elesett a második tripla axel-éből és mindkét lutz-át élhibásnak ítélték. A műkorcsolyázó elismerte, hogy technikailag nem, előadásban viszont jobban teljesített, mint a japán grand prix-n, ahol szintén ő nyert. Két győzelemmel természetesen grand prix döntős lett.
Grieg zongoraversenyére futott kűrjével, Nobunari Oda visszacsúszott a rövidprogram után és így a szezon második grand prix ezüstjét szerezte meg. Neki sem jött össze a négyfordulatos ugrás a program elején, elesett belőle. Ezt követően viszont hat triplát ugrott meg sikeresen.  Legnagyobb hibája azonban az volt, hogy négy kombináció is szerepelt a programjában, így az utolsó 3S-2T-2Lo kombinációját elvették és nem kapott rá pontot. Verheti a fejét a falba, hiszen ha csak egy 4.62 bázis értékű szóló tripla salchow-ot csinál, ő a győztes. Mindazonáltal nagy valószínűséggel már ő is grand prix döntős.
Az amerikai Armin Mahbanoozadeh beelőzte rutinosabb és több versenytapasztalattal rendelkező honfitársát, Adam Rippon-t és életében először érmet nyert senior grand prix versenyen. A 19 éves fiú 7 triplás kűrjével, 3-as és 4-es szintű forgásaival a legmagasabb technikai pontszámot kapta az este folyamán. Egyetlen eleme sem kapott negatív értékelést, igaz ő meg sem próbálta a négyfordulatost és tripla-tripla kombinációja sem volt. A történethez hozzátartozik még, hogy minden korábbi legjobbját megjavította a rövidben és a kűrben is.
Adam Rippon teljesen szétesett és a kűrben csak a 7. helyet szerezte meg. Majdnem Murakami-tól is kikapott, aki mindössze 0.12 ponttal maradt el az amerikai fiútól. Rippon kűrjében mindössze 4 tiszta tripla ugrás szerepelt, sokat leszimplázott, leduplázott vagy visszaminősítették neki.

Végeredmény:
1 Daisuke TAKAHASHI (JPN) 227.07 (VIDEÓ)
2 Nobunari ODA (JPN) 226.09 (VIDEÓ)
3 Armin MAHBANOOZADEH (USA) 211.17 (VIDEÓ)
4 Adam RIPPON (USA) 203.12 (VIDEÓ)
5 Daisuke MURAKAMI (JPN) 203.00 (VIDEÓ)
6 Kevin VAN DER PERREN (BEL) 194.63 (VIDEÓ)
7 Adrian SCHULTHEISS (SWE) 188.20 (VIDEÓ)
8 Shawn SAWYER (CAN) 186.62 (VIDEÓ)
9 Stephen CARRIERE (USA) 184.20 (VIDEÓ)
10 Nan SONG (CHN) 180.10 (VIDEÓ)
11 Denis TEN (KAZ) 176.11 (VIDEÓ)
12 Viktor PFEIFER (AUT) 162.47 (VIDEÓ)