2010. november 12., péntek

Skate America - esélylatolgatás

Magyar idő szerint holnap hajnalban kezdődik a szezon negyedik senior grand prix versenye. A Skate Americá-t az Oregon állambeli Portland-ben rendezik meg.
A párosoknál a szezonban először versenyez majd a kétszeres világbajnok német Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY kettős. A dobogóra több páros is pályázik: a múlt heti kínai grand prix ezüstérmes kettőse, Wenjing SUI / Cong HAN, vagy a szezonban két junior grand prix győzelmet is arató orosz Ksenia STOLBOVA / Fedor KLIMOV. A három amerikai páros közül az országos bajnok Caydee DENNEY / Jeremy BARRETT kerülhet még dobogóra a mindössze 8 párost felvonultató mezőnyben. De meglepetést szerezhet a Kirsten MOORE-TOWERS / Dylan MOSCOVITCH kettős is, akik a kanadai grand prix-n szereztek ezüstérmet.
A férfiaknál a világbajnok japán Daisuke TAKAHASHI a grand prix döntőbe jutásért versenyezhet majd, hiszen ő már megnyerte a múlt hónapban a japán grand prix-t. A dolgát honfitársa, a Skate Canada ezüstérmese Nobunari ODA nehezítheti meg, aki szintén döntőre aspiráns. De itt lesz az amerikai Adam RIPPON és a kanadai Shawn SAWYER is. A felnőttek között először mutatkozik be a kínai Nan SONG, aki idén junior világbajnoki ezüstérmes volt. Európát Kevin VAN DER PERREN, Adrian SCHULTHEISS és Viktor PFEIFER képviseli majd.
A hölgyeknél Carolina KOSTNER, Rachael FLATT, Kanako MURAKAMIElene GEDEVANISHVILI és Caroline ZHANG már összecsaptak egyszer a szezon első grand prix versenyén Japánban. Érdekes lesz látni, hogy az ottani sorrend mennyiben változik meg itt és melyiküknek sikerül beverekednie magát a döntőbe. A helyzetüket talán a svéd testvérpár Viktoria HELGESSON és Joshi HELGESSON nehezítheti majd meg.
Jégtáncban két kiemelkedő pár csaphat össze: a japán grand prix-t nyerő Meryl DAVIS / Charlie WHITE és a kanadain győzedelmeskedő Vanessa CRONE / Paul POIRIER. De itt lesz az amerikaiak mögött Japánban második helyet szerző kanadai Kaitlyn WEAVER / Andrew POJE jégtáncos pár is. Az érmes helyekért küzdhet még a feltörekvő amerikai Maia SHIBUTANI / Alex SHIBUTANI testvérpár és az első felnőtt grand prix-jén szereplő orosz Ekaterina RIAZANOVA / Ilia TKACHENKO kettős is.

Versenyprogram (magyar idő szerint):

November 13. szombat
04:00 - 05.15 Páros rövidprogram
05.45 - 07.30 Férfi rövidprogram
23:00 - 00.30 Hölgyek rövidprogram

November 14. vasárnap
00.45 - 02.10 Jégtánc rövid tánc
04:00 - 05.55 Férfi szabadprogram
06.30 - 07.50 Páros szabadprogram
20:00 - 21.45 Jégtánc szabadprogram
22.05 - 23.50 Hölgyek szabadprogram