2010. november 18., csütörtök

Cup of Russia - esélylatolgatás

A férfiak rövidprogramjával veszi kezdetét holnap a szezon utolsó előtti senior grand prix versenye Moszkvában. A mezőnyben ott lesz a Skate Canada győztese, a vb-ezüstérmes Patrick CHAN. Egyik legnagyobb kihívója az amerikai Jeremy ABBOTT  lesz, aki két éve grand prix döntőt is nyert már. Idén egy ezüstöt szerzett az NHK Trophy-n, a szezon elején. Japánt a junior vilábajnok Yuzuru HANYU és az idei Nebelhorn Trophy aranyérmese, Tatsuki MACHIDA képviseli majd. A többi versenyző mind-mind európai lesz majd: a korábbi kontinens bajnok, Tomas VERNER érkezik, aki Kínában szerzett egy bronzot. De itt lesz az olasz Samuel CONTESTI, a francia Alban PREAUBERT, és három orosz versenyző is Artur GACHINSKI, Konstantin MENSHOV és Ivan TRETIAKOV személyében.

A párosoknál idén először versenyez majd a kétszeres vb-bronzérmes Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV kettős. A lány vállsérülése okozott egy kis problémát a felkészülés időszakában, ezért első grand prix-jüket le is kellett mondaniuk. Ellenfelük a junior vb-ezüstérmes japán Narumi TAKAHASHI / Mervin TRAN lesz, akik idén az NHK Trophy-ról már elhoztak egy bronzérmet. Hasonló esélyekkel érkezik a kanadai Paige LAWRENCE / Rudi SWIEGERS páros is, akik a Skate Canadá-ról gyűjtöttek be egy 3. helyet. Az oroszoktól itt lesz még a Katarina GERBOLDT / Alexander ENBERT valamint a Tatiana NOVIK / Mikhail KUZNETSOV kettős is. Amerikát ezúttal Amanda EVORA / Mark LADWIG páros képviseli majd.

A jégtáncosoknál vérmes reményekkel érkezik a vb-bronzérmes Federica FAIELLA / Massimo SCALI jégtáncos pár, akik a kínai grand prix-n bronzérmet nyertek és mindenképpen szeretnék kvalifikálni magukat a döntőbe. Ellenfelük az az orosz Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV kettős lesz, akik beelőzték őket Kínában és ezüstérmet szereztek. Az aranyérem sorsa várhatóan e két jégtáncos pár között dől majd el. A bronzéremért viszont három közel azonos szinten lévő pár harcolhat majd. Ugyanis a junior világbajnok orosz Elena ILINYKH / Nikita KATSALAPOV, a junior vb-ezüstérmes kanadai Alexandra PAUL / Mitchell ISLAM valamint a mieink, HOFFMANN Nóra és Maxim ZAVOZIN egyaránt 4. helyet szereztek a grand prix szezonban. A három kettős közül Nóráék kaptán a legalacsonyabb pontszámot a korábbi versenyükön.

A hölgyeknél két japán lány harcolhat az elsőségért: a kínai grand prix győztese Miki ANDO, és a mögötte 2. helyen végző Akiko SUZUKI. Párharcukba az oroszok, a Skate Canada ezüstérmese, Ksenia MAKAROVA és a Kínában bronzérmet szerző Alena LEONOVA szólhat bele. De nem szabad elfelejtkezni a junior vb-ezüstérmes amerikai Agnes ZAWADZKI-ról és honfitársáról, Ashley WAGNER-ről sem. Európából az észt Elena GLEBOVA, az olasz Valentina MARCHEI és Viktoria Volchkova tanítványa, az orosz Sofia BIRYUKOVA érkezik.

Versenyprogram (magyar idő szerint):

November 19. péntek
13:00 Férfi rövidprogram
14:50 Páros rövidprogram
17:00 Női rövidprogram
18:50 Jégtánc rövid tánc

November 20. szombat
12:45 Férfi szabadprogram
15:00 Páros szabadprogram
16:40 Női szabadprogram
18:45 Jégtánc szabadprogram