2010. október 30., szombat

Skate Canada - férfiak rövidprogram

Oda az élen a rövidet követően
A férfiak rövidprogramja már sokkal több izgalmat hozott, mint a hölgyek vagy a párosok versenye. Az élen az utolsóként jégre lépő fiatal apuka, Nobunari Oda végzett, aki 3A, 3F-3T és 3Lz ugrásokat mutatott be hibátlanul. A Yoshida Brothers "Storm" című dalára készített rövidben 4-es erősségi szintű forgások is szerepeltek, ám mégsem ő kapta a legmagasabb technikai pontszámot, hanem a második helyre került Kevin Reynolds.
A kanadaiak új reménysége ugyanis két négyfordulatos ugrást is megcsinált a rövidben, elsőként a történelemben. A szabályok ugyanis csak ettől a szezontól tették lehetővé, hogy kombinációként és szólóban is lehessen quadot ugrani. Noha a tripla axel-ét túlforogta, a 4S-3T kombináció és a 4T szépen megvolt. Egyelőre nem szerepelt a programjában 4-es szintű elem, de a következő időszakban erre is hangsúlyt fektet majd.
A harmadik helyre Brian Orser tehetséges tanítványa, az amerikai Adam Rippon került, aki kétszeres junior világbajnok és négykontinens győztes. Programjában szerepelt az általa kifejlesztett két felemelt kézzel végrehajtott tripla lutz, de jól sikerültek a 3A és a 3F-3T ugrásai is. Rippon egy klasszikus Rómeó és Júlia kűrt futott Tchaikovski zenéjére.
A hazaiak első számú sztárja, Patrick Chan ezúttal nagyon maga alatt teljesített, ugyanis háromszor is elesett a rövidprogramja során. Elsőként a négyfordulatos toe-loop-ból, majd a tripla axel-ből, végül pedig a lépéssora végén. A 3F-3T kombináció szépen sikerült és az ötkomponens pontszámokban is magasan ő kapta a legtöbb pontot.
Jól teljesített az utánuk felsorakozó három európai versenyző is. Preaubert hozta a tőle megszokott stílust, ezúttal Zazoui-koreográfiával. Fernandez meghökkentő ruhában (zöld ing, lila zakó, rózsaszín csokornyakkendő) és hozzá illő vicces koreográfiával nyűgözte le a közönséget. Gachinski Pink Floyd-programjában viszont nem sikerült jól a négyfordulatosból való érkezés, így kombináció hiányában kissé szomorúan jött le a jégről Mishin tanítványa. 

Férfiak rövidprogram utáni állás:
1 Nobunari ODA (JPN) 81.37 (VIDEÓ)
2 Kevin REYNOLDS (CAN) 80.09 (VIDEÓ)
3 Adam RIPPON (USA) 77.53 (VIDEÓ)
4 Patrick CHAN (CAN) 73.20 (VIDEÓ)
5 Alban PREAUBERT (FRA) 69.71 (VIDEÓ)
6 Javier FERNANDEZ (SPN) 66.74 (VIDEÓ)
7 Artur GACHINSKI (RUS) 66.57 (VIDEÓ)
8 Yasuharu NANRI (JPN) 61.00 (VIDEÓ)
9 Jeremy TEN (CAN) 60.70 (VIDEÓ)
10 Paolo BACCHINI (ITA) 59.78 (VIDEÓ)
11 Kristoffer BERNTSSON (SWE) 57.49 (VIDEÓ)
12 Grant HOCHSTEIN (USA) 56.98

Részletes pontozás
Második csoport bemelegítése: VIDEÓ
Chan és Rippon csúnya ütközése a délelőtti edzésen: VIDEÓ