2010. október 5., kedd

French Masters 2010 - végeredmény

Igazán nagy meglepetések nem születtek a French Masters  szombati zárónapján sem, amikor a senior versenyzők is lefutották kűrjüket. A rövid program utáni állások gyakorlatilag változatlanok maradtak a dobogós helyeken, így a franciáknál felállított hierarchia nem dőlt meg ezen a versenyen. A Delobel / Schoenfelder jégtánckettős és Yannick Ponsero visszavonulását követően a versenyzők egyre inkább a 2012-es nizzai világbajnokságra tekintenek előre.
A párosok versenyét a Canac / Bonheur kettős nyerte, akik még fél éve sem edzenek együtt. Canac ugyanis korábbi partnerével, Maxim Coia-val nem jutott ki  idén az olimpiára és azt is fontolgatta, hogy befejezi a korcsolyázást. Ám hamarosan összehozta a sors Bonheur-ral, aki szintén pár nélkül maradt. Vanessa James ugyanis egy korábban egyéniző korcsolyázóval, Morgan Cyprès-szel állt állítólag össze. 

Páros végeredmény:
1 Adeline CANAC / Yannick BONHEUR 122.05 (VIDEÓ)
2 Melodie CHATAIGNIER / Medhi BOUZZINE 109.71
3 Anne Laure LETSCHER / Bruno MASSOT 105.76

A háromszoros vb-ezüstérmes és négyszeres Európa bajnok Surya Bonaly 95-ös visszavonulása óta nem igazán tudott versenyképes női versenyzőt felmutatni Franciaország. A mostani felhozatal sem túlzottan reménykeltő, hiszen például a 2010-es francia bajnok Marrocco toe-loop-on kívül más tripla ugrást nem tudott bemutatni a kűrjében és a háromfős mezőnyben is az utolsó helyen végzett. Candice Didier, aki hosszú sérülésekkel tarkított időszak után tért vissza, még nem igazán stabil versenyhelyzetben. 

Hölgyek végeredmény:
1 Candice DIDIER 139.98 (VIDEÓ)
2 Maé Bérénice MEITE 135.61 (VIDEÓ)
3 Léna MARROCCO 120.13 (VIDEÓ)

Brian Joubert visszatért első edzőjéhez, Véronique Guyon-hoz, aki négyéves korától tanította Jouber-t a korcsolyázás alapjaira egészen 2003-ig. A versenyzőt azonban nem csak Guyon személye, hanem otthona Poitiers is megnyugtatja, ahol jelenleg is készül a versenyekre. Jelenlegi kűrjét David Wilson készítette Beethoven IX. szimfóniájára, mely a flamenco-s rövid után újabb lehetőség arra, hogy megmutassa egy másik arcát a közönségnek. Amodio ugyan megverte a kűrben Joubert-et, de összességében nem tudta beelőzni vetélytársát. Erre a szezonra Amodio egyébként Bernard Glesser mellé Morozov-ot is felfogadta edzőjéül és Lettországban töltötte a nyarat. A kör alakú lépéssora 3-as nehézségi szintet ért el és magas értékelést kapott erre a bíróktól is. Érdekesség, hogy mindkét fiú élhibásan ugrotta a flip-et és estek is egyet-egyet a kűrjükben. Preaubert jócskán lemaradva követte őket, elesett a négyfordulatos toe-loop-ból és semleges értékelést kapott valamennyi további elemére. A 25 éves versenyzőnek meg sem fordult a fejében, hogy befejezze a korcsolyázást, miután nem sikerült kijutnia az olimpiára, sőt az utóbbi időben még balettórákat is vesz. Közeli céljai között van a University Games megnyerése valamint az Eb-re és a vb-re való kijutás is.

Férfiak végeredmény:
4 Chafik BESSEGHIER 145.98
5 Dimitris CHRISTODOULIDES 125.45 
6 Gaétan ROY 101.45 

A jégtáncosok versenyét hatalmas fölénnyel a Pechalat / Bourzat kettős nyerte, akik így bátran vághatnak neki a hamarosan induló grand prix szezonnak is. A kűr utolsó forgáskombinációját rontották kissé, ezt leszámítva azonban nem hibáztak. A Carron / Jones kettős férfi tagja a twizzle-ben rontott csúnyát és utolsó emelésükben elvesztették az egyensúlyt és mindketten elestek, így a kűrben még a Blanc / Bouquet kettőstől is kikaptak, ám összességében ezüstérmesek lettek. Blanc-ék a lépéssoraikra 2-es, a forgáskombinációjukra 3-as erősségi szintet kaptak, minden további elemük azonban 4-es szintet ért el. Érdekes lesz majd, hogy vajon a 2-3. helyen álló párok közül melyik fog kijutni a 2011-es Eb-re Pechalaték mellett.

Jégtánc végeredmény:
1 Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT 156.80 (VIDEÓ)
4 Harmonie LAFONT / Stanislas ETZOL 91.18
5 Charlène DENIZE / Quentin LANGLOIS 89.51 

French Masters 2010 - GALÉRIA