2010. október 8., péntek

Finlandia Trophy előtt

Ma kezdődik a Finlandia Trophy, melyet 1995 óta tartanak meg minden évben. Eleinte Helsinki-ben, 2006-tól pedig Vantaa-ban. Páros versenyszámot mindössze háromszor rendeztek, legutóbb 2007-ben. 

A férfi versenyben olyan nevekkel találkozhatunk, mint az Eb-ezüstérmes Samuel CONTESTI, aki idén már nyert egy kisebb versenyt, a Mont Blanc Trophy-t. De itt lesz Dohány Andrea tanítványa, a 28 éves Kristoffer BERNTSSON is. Az orosz színeket az eddig juniorban versenyző Artur GACHINSKI és az oberstdorfi versenyen ezüstérmet szerző Konstantin MENSHOV képviseli. Japánból Daisuke MURAKAMI, amerikából pedig Grant HOCHSTEIN és Jonathan CASSAR érkezik. Három finn fiatalember közül kiemelkedik Ari-Pekka NURMENKARI, aki már sokszoros Eb és vb-résztvevő.

Jégtáncban egyértelmű esélyesként érkezik a Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT kettős, akik idén már megnyerték a Nebelhorn Trophy-t és a francia Master's versenyt is. Mindenképpen dobogóesélyesként érkezik a HOFFMANN Nóra / Maxim ZAVOZIN jégtáncos párunk, akik az Ondrej Nepelán begyűjtött arany után most Finnországban is bizonyíthatnak. Az orosz színeket a Kristina GORSHKOVA / Vitali BUTIKOV kettős képviseli, akik a tavalyi szezonban kicsit halványabbak voltak. Amerikából a Madison HUBBELL / Keiffer HUBBELL testvérpár érkezik, a felnőtt mezőnyben pedig első ízben mutatkozik be a Stefanie FROHBERG / Tim GIESEN német jégtáncos pár. Másik magyar jégtáncos párunk, a NAGY Zsuzsanna / FEJES Máté kettős is újra jégre léphet a pozsonyi versenyt követően. Hiányozni fog viszont a Sinead KERR / John KERR skót jégtáncos pár, akik tavaly és tavalyelőtt  is megnyerték ezt a versenyt. A hírek szerint Sinead válla megsérült, és ezért kényszerültek visszalépni.

A hölgyek versenye lesz talán a legizgalmasabb, hiszen olyan nevekkel találkozhatunk, mint Alena LEONOVA, aki junior világbajnok volt, tavaly a grand prix döntőbe jutott és címvédőként érkezik a versenyre. De itt lesz  Akiko SUZUKI, aki 2008-ban nyerte meg ezt a versenyt és a tavalyi szezonja remekül sikerült. Kiira KORPI oberstdorfi győzelme után hazai pályán is aranyéremre aspiránsként versenyezhet. Nem szabad elfelejtkezni az európai mezőnyből Ksenia MAKAROVA-ról és Elena GLEBOVAról sem. Érkezik az amerikai bajnokság 6. helyezettje, Amanda DOBBS és az orosz bajnokság 6. helyezettje is,  Sofia BIRYUKOVA. Nem lesz viszont jelen a finnek első számú versenyzője, a világbajnoki bronzérmes, Laura LEPISTÖ, aki sérülése miatt nem tud részt venni a viadalon.

Október 8. péntek
17:00 Férfiak rövidprogram
19:30 Jégtánc rövid tánc

Október 9. szombat
15:00 Hölgyek rövidprogram
16:45 Férfiak szabadprogram

Október 10. vasárnap
11:30 Jégtánc szabadprogram
13:25 Hölgyek szabadprogram