2010. szeptember 15., szerda

Mi újság Kanadában?

Az olimpia évében szinte mindenki Kanadára és a kanadai korcsolyázókra figyelt. A jégtáncosok olimpiai bajnokok lettek, a hölgyeknél Rochette családi drámája és bronzérme szintén figyelemre méltó momentum volt. Patrick Chan 5. helye és a párosok 6. helye is szép teljesítmény volt Vancouver-ben, de vajon mi történt velük azóta, mire számíthatunk tőlük a következő szezonban?
- Patrick Chan legnagyobb erénye, hogy a nyáron megerősítette négyfordulatos toe-loop-ját (VIDEÓ), így valószínűleg továbbra is esélye lesz az érmes helyekre. A 19 éves háromszoros kanadai bajnok és kétszeres vb-ezüstérmes tervei szerint a rövidbe és a kűrbe is betesz egy-egy négyfordulatos ugrást. Chan tudja, hogy ez nagy rizikó, de muszáj fejlődnie, hisz honfitársa, Kevin Reynolds idén kétféle négyfordulatossal is készül a rövid programjában. Chan kilépett a klasszikus szerepből és rövidprogramjának egy jazz dalt, Paul Desmond "Take Five" című dalát választotta. Hogy hogyan fog állni neki a kicsit bohóckodósabb szerep, hamarosan kiderül.
- Joannie Rochette kihagyja a grand prix-szezont, de még nem döntött a folytatásról. Ha mégis végleg befejezné pályafutását, akkor az esélyt Cynthia Phaneuf kaphatja meg a bizonyításra, aki az idén 5. lett a világbajnokságon.
- A Jessica Dube / Bryce Davison páros viszont keményen edzett a nyáron, hogy visszaszerezzék korábbi érmes és éremközeli helyüket a világ élmezőnyében. Különösen változatos felkészülési idényük volt, tekintettel arra, hogy főedzőjük, Annie Barabe gyermeket szült, így több edzővel is dolgoztak. Érzik magukban az erőt a további folytatáshoz és ki vannak éhezve a sikerre.
- A Tessa Virtue / Scott Moir jégtánckettős gyakorlatilag tét nélkül versenyezheti végig a szezont a korrában elért eredményeket nézve. Ám az aranyérmek sora kötelezi őket arra, hogy ne adjanak alább a felmutatott szintnél. Hogy folytatják-e Sochi-ig, egyelőre nem tudják. Az viszont biztos, hogy a szezon végén ismét leülnek és megbeszélik egymással a folytatást. Az edzéseiken továbbra is az amerikai Davis / White kettőst figyelik és próbálnak velük egy szinten maradni.