2010. augusztus 28., szombat

Tessa és Scott: egyensúlyban jégen és füvön

A 2010-es téli olimpián mindenki lélegzetvisszafojtva nézte a kanadai jégtáncosokat, Tessa Virtue-t és Scott Moir-t, amikor Scott a védjegyükké vált "Liba-pózban" emelte fel partnerét. Olimpiai bajnokok lettek, most pedig hat hónappal később Londonban egy golfpályán találunk rájuk.

Ki a jobb golfos?
Tessa: Scott az.
Scott: Szerény vagy. Mindketten kezdők vagyunk, ha elérjük a 100 pontot, már boldogok vagyunk.
Mikor kezdtetek golfozni?
Scott: Körülbelül három évvel ezelőtt, amikor egy jótékonysági golfbajnokságon vettünk részt.
Tessa: Ez nem egy csapatsport, mint amit mi is űzünk. Itt a saját játékunkat játsszuk külön külön.
Beszéltek azért egymással a pályán?
Tessa: Mindkettőnknek jó ez az új közeg, itt barátokként lehetünk együtt
Nagy a nyomás rajtatok, amikor lejöttök a jégről?
Tessa: A nyár a legintenzívebb felkészülési periódus és a legfrusztráltabb is. Minden új és még nem automatikus. Mentálisan és érzelmileg is jó, hogy van ez a hobbink.
Scott: Az emberek mindig azt gondolják, hogy nyáron pihenünk, pedig pont ellenkezőleg. A jégpályáról kinézve az ablakon keresztül látva a szép időt, nagyon kemény.
Milyen egy átlagos nyári napotok?
Scott: 7 vagy 8 óra körül kezdünk, a jégen négy órát töltünk kisebb szünetekkel. Aztán eszünk valamit és különválunk a nem jeges edzésekre. Erősítünk és táncolunk, majd körülbelül délután 5-6 körül végzünk. Aztán, ha van időnk játszunk még itt egy gyors kört.
A jégpályáról idejöttök a fűre. Feküdtetek valaha a strandon?
Scott: Nekünk ez a pihentető.
Tessa: Ráadásul van kocsink, nem kell gyalogolni.
A kecses jégtánc jobb golfozóvá tesz?
Scott: Sok a hasonlóság. Amikor elütöd a golflabdát a homokos részről, megpróbálod vizualizálni a megfelelő ütést. Mielőtt kimegyünk a jégre, ugyanezt tesszük: átgondoljuk, hogyan fogunk teljesíteni. A golf türelemre és nyugodtságra tanít.
Jó lehet két lábban a földön állni sportolás közben, szemben a jégtánccal.
Tessa: Nyilván a jégen később nem fogunk olyan őrült dolgokat csinálni, mint a "Liba-póz", de golfozni akkor is képesek leszünk majd. 

Ebben a szezonban legkorábban grand prix versenyen október végén Kanadában, majd november végén Franciaországban találkozhatunk velük.