2010. augusztus 23., hétfő

Jana Khokhlova új partnerrel készül a szezonra

Jana Khokhlova hopes her unconventional choice to partner with Fedor Andreev will pay off.
Néhány évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy az orosz jégtánc a Jana Khokhlova / Sergei Novitski  kettősről fog szólni, miután feltűntek 2006-ban és vb bronzot, majd Eb-címet is nyertek. A sikerszéria azonban nem tartott túl sokáig, hiszen a 2010-es világbajnokságon az originalt követően visszaléptek és nem sokkal később Novitski bejelentette a visszavonulását térdsérülése miatt. "Sergei gyakorlatilag minden verseny előtt fájdalomcsillapító injekciókat kapott és ezt nem lehetett a végtelenségig csinálni." - mondta Khokhlova. "Oroszországban nem találtam megfelelő partnert a számomra." - magyarázta a jégtáncosnő, miután kiderült, hogy partnere Fedor Andreev lesz, aki 28 éves és korábban egyéni korcsolyázó, autóversenyző és modell is volt. "Michigan-be jöttem áprilisban, hogy részt vegyek egy tesztkorcsolyázáson Deividas Stagniunas-szal, de a figyelmem már akkor Fedor felé fordult. Vele rögtön klappolt minden. Úgy terveztem, hogy még egy hétig Amerikában maradok, de további egy hetet tartózkodtam még az államokban, mert törölték a járatomat az izlandi vulkán miatt. Ezen a második héten találtunk egymásra Fedorral és jöttünk rá, hogy jól működnénk együtt."
Noha Andreev soha nem jégtáncolt, nem hangzik rosszul, hogy ő Marina Zoueva fia, aki Igor Shpilband-dal kinevelte a 2010-es olimpia első két helyen végző jégtáncos párosait is. Az edzéseket Canton-ban kezdték meg és elég jó alapokat hozott magával Fedor is. "Az előző szezonban Fedor még egyéniben korcsolyázott, 4-es erősségi szintet korcsolyázott a lépéssorban és a forgásaiban is. Természetesen még meg kell tanulnia partnerrel együtt is jól korcsolyázni." - magyarázta Khokhlova.
A moszkvai születésű Andreev 1999-ben kanadai junior bajnok volt, a felnőttek között 2003-ban bronzérmet is szerzett. A háta azonban a következő szezonban megsérült egy négyfordulatos ugrás gyakorlása közben. A sérülés 2005-ben arra késztette, hogy befejezze a korcsolyázást, ekkor fordult az autóversenyzés és a modellkedés felé. 2007 őszén két kanadai kvalifikációs versenyt is megnyert, majd a 2008-as kanadai bajnokságban a 8. helyen végzett. A tavalyi szezonban Azerbajdzsán színeiben indult, de nem kapta meg az engedélyt, hogy Eb-n és vb-n vegyen részt. "Igor Shpilband mindig is jégtáncosnak szánt. Az utóbbi két évben edzőként dolgoztam vele és sokat segítettem a tanítványaiknak, amíg ők távol voltak versenyeken. Így elég sok tapasztalatot gyűjtöttem a szabályokról." - mondta Fedor.
"Jana és Fedor még csak három hónapja edzenek együtt, de máris látszik, hogy hétről hétre jobbak lesznek. Megvan köztük a kémia és igazán könnyű velük együtt dolgozni. A Golden Waltz rész a rövidprogramban még nem tökéletes, hisz ez a legnehezebb kötelező tánc." - nyilatkozta Shpilband.
A páros tagjai között lévő magasságkülönbség néhány elemben hátrányt jelenthet a számukra, de a nehéz emeléseknél előny is lehet. "Fedor nagyon erős, könnyedén felemel a nehéz pozíciókban is. Ez előnyünkre válhat." - magyarázta Khokhlova.
Zoueva koreografálja a csapat rövidprogramját - mely egy különleges elegye lesz a kötelező táncoknak és az originalnak, de a zenéről még nem beszélt. "A zeneválasztás különleges lesz és meglepő. Különösen Oroszországban lesz érdekes, hiszen ott jól ismerik, de nyugaton nem igazán népszerű. Csak keringő zenét választottunk és nem adtunk hozzá se tangót, se foxtrottot, se quicksteppet. A keringő korszakában ezek a ritmusok ugyanis nem léteztek még."
Andreev az edzésekről is beszélt: "40 százalékban Marinával, 40 százalékban Igorral és 20 százalékban  báltermi edzőkkel dolgozunk. Még javítanom kell azon, hogy hogyan tartom Janát helyesen."
Zueva a kűrről ennyit mondott: "A kűrjük a Beatles Abbey Road albumának dalaira készül. Az egyik dal az 'Oh Darling' lesz, mely egy történetet mutat be férfi és nő között, akik még nem egy pár az életben, de akár azok is lehetnek. A fiatalok néha sokkal gyorsabbak, mint mi azt idősek hisszük." Ám Fedor gyorsan hozzáteszi: "Csak barátok vagyunk és nagyon jól megértjük egymást. Nem akarok többet mondani erről jelenleg."
A páros reméli, hogy az orosz szövetségtől kap majd támogatást, terveik szerint szeptember végén vagy október elején bemutatják programjaikat Moszkvában is. "Fél évre szóló vízumom van az USÁ-ba, de mikor visszajövök Oroszországba, tennem kell valamit, hogy visszamehessek Amerikába edzeni." - mondta Kkokhlova. "Jó ügyvédjeink vannak." - tette hozzá Andreev. "Ők megszerzik a szükséges papírokat nekünk, hisz a fő célunk a következő olimpián való részvétel. Van orosz és kanadai útlevelem, tehát nem lesz probléma orosz színekben versenyeznünk az olimpián." 

A Khokhlova / Andreev jégtánckettős legelső célja a 2011-es Eb-részvétel. "Meglátjuk sikerül-e az Eb-re kijutni vagy akár a vb-re is. A fiam nagyon igyekszik és ígéretes is, de még túl korai erről beszélni. Az orosz bajnokság majd mindent eldönt." - mondta Zueva, akit Shpilband-dal együtt haza akart csábítani az orosz szövetség, hogy orosz jégtáncosokat készítsenek fel a következő olimpiára, de ők nemet mondtak. Kérdés, hogy a szövetség milyen támogatást ad egy olyan orosz párnak, akinek az edzői nem voltak hajlandóak feladni az Amerikában jól kiépített edzői karriert... Mindez legkésőbb az orosz bajnokságon kiderül.