2010. április 3., szombat

Világbajnokság utáni hírek

A korábbi világbajnok japán Miki Ando Moszkvába költözik és követi edzőjét, Nikolai Morozov-ot. A 34 éves edzőt azért hívta vissza az orosz szövetség, hogy az oroszok katasztrófális olimpiai szereplését követően a következő olimpiai ciklusban segítse a hazai versenyzőket. Ando 2006 óta edz Morozov-val, aki korábban jégtáncosként még Tatiana Navka partnereként az 1998-as világbajnokságon 10. helyet ért el. Navka ezután új partnert talált magának, Roman Kostomarov személyében, akivel 2006-ban olimpiai bajnokok lettek. Morozov kezdetben Tatiana Tarasova mellett volt segédedző. Tarasova áttette székhelyét Connecticutba, majd megszűnt az együttműködésük és Morozov a saját lábára állt.
 "Ha ő Oroszországba megy, én követem. Ennyi." - nyilatkozta Ando a vb után, ahol 4. helyen végzett. "Szeretnék ott lenni Sochi-ban, de a cél most a jövő évi világbajnokság Japánban."
A japánoknál most nagyobb figyelem hárul Mao Asada-ra és Daisuke Takahashi-ra. Mindkettőjük célja az, hogy jövőre hazájukban megvédhessék a világbajnoki címeiket. Ez volt az első alkalom egyébként, hogy vb-n több mint egy aranyérmet szereztek a japánok.  Az első japán világbajnok és az első női műkorcsolyázó, aki tripla axel-t mutatott be versenyen, az Midori Ito volt 1989-ben, Párizsban. Nem tudta megvédeni a címét, de az 1992-es ötkarikás játékokig folytatta a versenyzést. Yuka Sato 1994-ben nyert világbajnokságot, Shizuka Arakawa 2004-ben lett világbajnok, Miki Ando pedig 2007-ben. Asada 2008-ban nyert, de tőle 2009-ben elhódította a címet Yu-Na Kim. Most viszont újra Asada nyert, annak ellenére, hogy sem a rövidprogramban, sem a kűrben nem ő volt a legjobb a mezőnyben. Hazaérkezése után így nyilatkozott: "Az arany magabiztosságot adott a következő szezonhoz. Büszke vagyok a tripla axel-emre, jövőre is tervezem."
Takahashi, aki az első japán férfi műkorcsolyázó, aki aranyérmet szerzett vb-n, azt mondta: "Nem volt elég időm a négyfordulatos flip-et gyakorolni, de boldog voltam, hogy megpróbáltam. A saját lehetőségeimet kiaknáztam és a győzelem magabiztosságot adott."
A vezetőedző Nobuhiko Yoshioka hozzátette: "Az olimpia miatt Asada és Takahashi sem a legjobb formájában érkezett a vb-re. De a körülményekhez képest mindent megtettek."

A 71 éves edzőnagyság, Frank Carroll a Toyota Sports Center-ből átteszi székhelyét a Palm Spings-i otthonához közelebb eső Cathedral City-be.  A Toyota pályát júliusban hagyja ott és októberig a fennmaradó időt Lake Arrowhead-ben tölti, amíg az új pálya el nem készül. Mirai Nagasu-t az edző szerint nem érinti érzékenyen a változás: "Ugyanakkora a távolság a lakhelyétől a jelenlegi és az új pálya is." Evan Lysacek-nek viszont két órával közelebb esik a jelenlegi edzőpálya az újonnan épülőhöz képest. "Nem beszéltünk még erről. Frank nem akart megzavarni ezzel az olimpia előtt. Ha végig akarok csinálni még egy olimpiai ciklust, akkor nem engedhetem meg magamnak, hogy kihagyjak egy teljes szezont. Úgyhogy hamarosan döntenem kell, hogy hogyan tovább, ha ősszel már újra versenyezni akarok." - nyilatkozta Lysacek.
A legutóbbi Dancing With The Stars nézői között egyébként Carroll is feltűnt, aki elmesélte mi történt Nagasu-val a vb-kűr előtt: "Azt mondta: "félek, félek, félek", mielőtt a jégre lépett volna a kűrben. Na ez az, amin még dolgoznunk kell. Emellett egész szezonban azt mondtuk neki, hogy: "korcsolyázz, korcsolyázz", mert állandóan lelassul a dupla axel belemenetelekor. Ez most sokba került a vb-n." Majd hozzátette: "A legutóbbi hat programjából öt nagyszerűen sikerült és az első vb-jén hetediknek lenni nem rossz dolog. Dorothy Hammill, 1976 olimpiai bajnoka is 7. volt az első vb-jén."
Yu-Na Kim negyedik érmét szerezte meg a világbajnokságról (2007-2008-ban bronzokat, 2009-ben aranyat, 2010-ben pedig ezüstöt) és ő az első műkorcsolyázónő Kristi Yamaguchi óta, aki az olimpiai cím megszerzése után a vb-re is elment ugyanabban a szezonban.
A folytatásról így nyilatkozott: "A jövőm kétféleképpen is alakulhat: vagy folytatom a versenyzést vagy jégshow-kon veszek részt, amíg tanulok." - mondta a koreai lány, aki jelenleg on-line másodéves egyetemista. "Ha úgy döntök, hogy folytatom, az azért lesz, mert hiszem, hogy versenyképes vagyok még. Szeretnék találkozni a barátaimmal és annyit enni, amennyit csak akarok. Ne gúnyoljatok majd ki, ha híznék. 10 éve múlva biztosan gálákon szerepelek majd. Ez az, amit az edzőm, Brian Orser is csinált, mielőtt edző lett belőle. Ezt fogom csinálni, amíg el nem hízok. Gondolkodtam azon is, hogy juniorokat edzek és hogy segédedző leszek. Mindenképpen a jég mellett szeretnék maradni. Anélkül senki lennék."