2010. március 30., kedd

Világbajnokság - összefoglaló

Tíz nemzet nyert érmet a 100. Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokságon. A junior vb-hez hasonlóan az egyéni számokban a japánok, a párosoknál a kínaiak nyerték az aranyat. A kanadaiak aranyat és ezüstöt is nyertek, hét további ország pedig 1-1 éremmel gazdagodott. Európai országnak idén nem jutott aranyérem.

Japán: 2 arany
Kanada: 1 arany, 1 ezüst
Kína: 1 arany
Dél-Korea, Németország, Amerika: 1 ezüst
Oroszország, Franciaország, Olaszország, Finnország: 1 bronz

PÁROS:

FÉRFIAK:
1. Daisuke TAKAHASHI (JPN)
2. Patrick CHAN (CAN)
3. Brian JOUBERT (FRA)

JÉGTÁNC:

HÖLGYEK:
1. Mao ASADA (JPN)
2. Yu-Na KIM (KOR)
3. Laura LEPISTO (FIN)

Magyarok szereplése:
A magyarok szépen helytálltak a torino-i vb-n. Különösen eredményesen szerepelt jégtánc kettősünk, Hoffmann Nóra és Maxim Zavozin, akik nem versenyeztek teljesen egészségesen. A szabadprogram előtt több műkorcsolyázónál gyomorrontásra utaló jelek jelentkeztek, több versenyző szervezetét is vírus támadta meg. Közöttük volt a magyar jégtánc kettősünk férfi tagja, Maxim is, aki egész nap hányt, s emiatt jócskán legyengült a szervezete. Nóra könnyebben megúszta a betegséget, nála csekélyebb lefolyású volt a betegség. Még a visszalépés is megfordult a fejükben a kűr előtt, de végül rajthoz álltak és kis szerencsével és jó versenyzéssel bekerültek a legjobb 10 közé, így jövőre két jégtáncos pár képviselheti Magyarországot. A világbajnokságon egyébként megjavították a legjobb original pontszámukat.
2004 Európa bajnoka, Sebestyén Júlia élete utolsó amatőr versenyén állt rajthoz és végül a 15. helyen végzett. A rövidprogramot szépen megfutotta, jóllehet a flipjét az utóbbi időben szokás szerint most is élhibásnak ítélték, a közönség hangos fujjogásban tört ki a kapott pontszámot látva. A nemzetközi versenyzéstől búcsúzó magyar korcsolyázónő öt helyet rontott a szombati kűrben, így a 15. helyen fejezte be a torinói műkorcsolya-világbajnokságot. Juli 16 éves pályafutását lezáró utolsó kűrje felemásra sikerült: a lutz és a salchow szépen sikerült triplán, a dupla axel-ekkel sem voltak gondok, a többi ugrásból viszont hiányzott 1-2 fordulat. A kűrt könnyeivel küszködve fejezte be, hisz ez volt élete utolsó versenye. Ezúton is köszönjük Julinak az élményeket, és a szép eredményeket, amiket az utóbbi másfél évtizedben kaptunk!
A legnagyobb mezőny a férfiaknál volt. Magyar indulónk, Vardanjan Tigran sajnos a rövidprogramot követően nem jutott a legjobb 24 közé, így nem mutathatta be kűrjét. 


Jégtánc (25 induló): 10. Hoffmann Nóra / Maxim Zavozin
 Hölgyek (53 induló): 15. Sebestyén Júlia
Férfiak (46 induló): 41. Vardanjan Tigran