2010. március 22., hétfő

Világbajnokság - esélylatolgatás IV.

HÖLGYEK
A jégtáncosokhoz hasonlóan a hölgyek mezőnyében is jelen lesz az aktuális olimpiai bajnok és a második helyezett is. Magától értetődő, hogy mindenki várja a visszavágót Yu-Na KIM és Mao ASADA között, akik 5 éve kezdték a rivalizálást első junior vb-jükön. Asada nyert először junior vb-t és felnőtt világbajnokságot, éppúgy mint grand prix döntőt. Kim mindezeket a címeket egy évvel később gyűjtötte össze.
Yu-Na KIM nem csak olimpiai bajnokként, hanem címvédőként is érkezik a vb-re. Idén minden versenyét megnyerte, ahol elindult. A tavalyi szezonban is a csak a grand prix döntőn kapott ki. Nem volna meglepő, ha könnyedén nyerné a torino-i vb-n is. 
Fő riválisa, Mao ASADA nem volt teljesen meggyőző a szezonban. Főleg a grand prix-kon teljesített magán alul. Negyedik alkalommal lett japán bajnok és négykontinens versenyt nyert az olimpia előtt. Ha tiszta tripla axel-es programokat fut a vb-n, nem elképzelhetetlen, hogy újra világbajnok legyen.
Rochette távollétében nyitva az ajtó a dobogó felé az amerikaiak előtt. Mirai NAGASU élete első nagy felnőtt világversenyén, az olimpián 4. tudott lenni. A fiatal amerikai lány az új nemzedék egyik feltörekvő csillaga. Négy éve nem állt vb-dobogón amerikai hölgy, most megtörhet ez az időszak a torino-i vb-n. Nagasu, ha kiforogja ugrásait, akkor egyértelműen esélyes az éremszerzésre. A másik amerikai, Rachael FLATT az egyik legmagabiztosabb versenyző a mezőnyben. Az újdonsült amerikai bajnoknak szintén esélye van dobogóra kerülni, ha hozza a tőle megszokott színvonalat.
A tavaly bronzérmet szerző Miki ANDO 2007-ben világbajnok volt. Az olimpián mutatott formájával biztosan nem kerül a legfényesebb érem a nyakába, de a dobogóra kerülés neki sem elképzelhetetlen. A 3Lz+3Lo ugráskombinációjának második ugrását legtöbbször visszaminősítik, így a technika pontszámban fontos pontokat veszít mind a rövidprogramban, mind a kűrben.
A harmadik japán induló, Akiko SUZUKI élete legjobb szezonját futja és első világbajnokságán fog részt venni. A grand prix döntő broznérmese hibátlan futásokkal itt is érmes lehet.
Mint a férfi mezőnyben, itt is "mellékesen" kell beszélnünk az európaiakról. A legnagyobb favorit az idényben a finn Laura LEPISTÖ, aki optimistán vág neki a vb-nek és éremre hajt. A lehetőség előtte van és ha hasonló magabiztossággal versenyez majd, mint az olimpián is, akkor ez nem elképzelhetetlen. A riválisainál könnyebb programját általában sokkal tisztábban le tudja futni és ezért meg is kapja a pontokat.
Akire még mindenképpen érdemes lesz odafigyelni, az olasz vb-érmes Carolina KOSTNER, és a két orosz: a 2009-es junior világbajnok Alena LEONOVA és az idei orosz bajnok Ksenia MAKAROVA.
Az európaiak közül a 10-be kerülésért küzdhet majd a finn Kiira KORPI, a grúz Eb-érmes Elene GEDEVANISHVILI, a svájci Sarah MEIER és a magyarok reménysége SEBESTYÉN Júlia, aki élete utolsó amatőr versenyén fog részt venni.

A hölgyek kezdik legkésőbb a versenyt, pénteken a rövidprogramot, szombaton a kűrt futják majd.