2010. március 22., hétfő

Világbajnokság - esélylatolgatás III.

JÉGTÁNC 
Míg a párosok és a férfiak mezőnyéből hiányozni fognak az aktuális olimpiai bajnokok, addig  a jégtáncosoknál nem csak a bajnokok, hanem az ezüstérmet szerzők is itt lesznek a vb-n. Az aranyérem sorsa valószínűleg a kanadai és az amerikai jégtáncos párok között fog eldőlni.
Tessa VIRTUE / Scott MOIR úgy lettek olimpiai bajnokok idén, hogy világbajnokságot még nem nyertek. Ez a negyedik szezonjuk együtt a felnőtt mezőnyben és ha győzni fognak, akkor teljes lesz az éremkollekciójuk a vb-kről. Az idényben csak a grand prix döntőben kaptak ki az edzőpartnereiktől. 
Meryl DAVIS / Charlie WHITE szinte egy időben Tessáékkal kerültek a felnőtt mezőnybe és szépen lépdeltek előre a ranglétrán. Az olimpiai ezüstöt úgy szerezték, hogy világbajnoki dobogón még sohasem álltak. A két fiatal pár második nagy meccse vagy épp visszavágója lehet ez a világbajnokság. Hátrányuk a kanadaiakkal szemben, hogy az idényben mindig a tango romanticát futották kötelezőként, míg Tessáék a szezon eleji első grand prix-n legalább egyszer futották már a Golden Waltz-ot, ami a vb-n is a kijelölt kötelező.
Az olasz Federica FAIELLA / Massimo SCALI - ha visszavonulnak - talán életükben először és utoljára állhatnak világbajnoki dobogóra, ha megfutják, amit tudnak. Az olimpiai 5. helyük óta ugyanis az  előttük végző orosz Domnina/Shabalin és az amerikai Belbin/Agosto kettős is visszalépett a vb-indulástól.
A hazai pálya előnyét élvező olaszok mellett a francia Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT kettősnek van esélye az éremszerzésre. Az olimpián talán a kötelezővel veszítettek el 1-2 helyezést, jelen esetben viszont a Golden Waltz számukra kedvezőbb lehet. Nagyon nem mindegy, hogy milyen pontkülönbségek és kinek a javára lesznek a kötelező után.
Érdekes lesz megfigyelni, hogy az első számú orosz jégtáncos párrá előlépő Jana KHOKHLOVA / Sergei NOVITSKI, mennyit tud előrelépni az olimpiai helyezésükhöz képest és be tudják-e fogni a franciákat vagy a skótokat. A grand prix szezont követően lecserélték a kűrjüket, ami nem tetszett a bíróknak és az Eb-re már az újjal rukkoltak elő, ahol bronzérmet szereztek.
A skót testvérpár Sinead KERR / John KERR az olimpia óta visszavette a 2007/2008-as szezonbeli originaljukat, mert az ideit szó szerint megunták, 8 különféle versenyen szerepeltek vele. A dobogó talán elérhetetlen számukra, de a 6-ba kerülés könnyedén meglehet.
A dobogótól távolabbi, de még a 10-en belül várhatóak az izraeli Alexandra ZARETSKY / Roman ZARETSKY és az amerikai Emily SAMUELSON / Evan BATES kettős.
A 9-10. helyért már a magyarok, Nora HOFFMANN / Maxim ZAVOZIN is küzdhetnek az olasz Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE jégtáncospárral, az orosz Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV és a Ekaterina RUBLEVA / Ivan SHEFER kettősökkel. De közelükbe várható a kanadai Vanessa CRONE / Paul POIRIER és a harmadik számú amerikai kettős, Kimberly NAVARRO / Brent BOMMENTRE is.

A jégtáncosok kedden futják a kötelezőt, szerdán az originalt és pénteken a kűrt. Nóriék 10-be kerülésével jövőre két jégtáncos párt indíthatna Magyarország. Nagyon drukkolunk nekik!