2010. március 24., szerda

Világbajnokság - 1. nap

Több mint 50 400 jegy fogyott a Palavela csarokban zajló 100. Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokságra. A tegnapi napon a jégtánc kötelezőt és a páros rövidprogramot bonyolították le Torinóban.
A jégtánc kötelezőket követően élen álló kanadai Virtue/Moir kettős motiváltan vágott neki az idei vb-nek, hiszen aranyérmük még nincs. A fő motiváló erő az edzőpartnereik, Davis/White voltak, akik mellett nem lehet hátradőlni egy olimpiai aranyat követően sem.
Az amerikaiak is elégedettek voltak a kötelezőben nyújtott teljesítményükkel, hisz meg- javították idei legjobbjukat. "Elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó szezon, hogy kötelezőket kell futni, szóval meg akartuk mutatni, hogy igenis számít a kötelező." - nyilatkozta White a kötelező után.
Az olasz Faiella/Scali kettős a 27 pár közül utolsóként lépett jégre és végül a harmadik legjobb kötelezőt futották. “Sokkal nagyobb nyomás volt rajtunk, mint eddig, hisz valószínű, hogy nagy világversenyen utoljára kellett kötelezőt futnunk. Azt hiszem jó munkát végeztük és pláne itt a hazánkban, ez fantasztikus." - mondta Scali, majd hozzátette: "Remek formában vagyunk és élveztük minden lépését a kötelezőnek. Nagyon fontos, hogy erősen kezdtünk és a harmadik helyen állunk életünk legjobbjával."
A párosok rövidprogramját követően a kínai Pang/Tong kettős áll az élen. Bizet zenéjére futott rövidjükben szóló tripla toe-loop ugrás, dobott tripla rittberger, tripla pörgetett emelés és ritkán látott négyes nehézségi szintű lépéssort láthattunk. A páros kombinációs forgásuk viszont csak 1-es nehézségi szintű lett, de még így is életük legjobb rövidjét futották. "Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült a szezonbeli legjobbunkat futni. Sokkal jobban futottunk, mint az olimpián. Ott kicsit idegesebbek voltunk, itt sokkal nyugodtabban versenyeztünk. Minden elemünk jobban sikerült most és reméljük, hogy holnap is ilyen jól futunk majd." - mondta Tong.
Az orosz Kavaguti/Smirnov páros Camille Saint-Saens Hattyújára futott rövidjében szerepelt egy tripla toe-loop ugrás, tripla pörgetett emelés, dobott tripla rittberger és négyes nehézségi szintet kaptak a halálforgásukra és két forgásukra is. "Nehéz itt lenni az olimpiát követően, de nagyon boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk a torino-i vb-n. Elégedettek vagyunk az előadásunkkal és nagyon keményen dolgoztunk, hogy a legjobb eredményt érjük el. Élveztünk a korcsolyázást." - mondta Kavaguti.
A németek, Savchenko és Szolkowy egy dobott tripla flip-pel indították programjukat, de utána Szolkowy leduplázta a szóló toe-loop-ot. A kétszeres világbajnokok programjában szerepelt egy tripla pörgetett emelés és nehéz forgások és emelés, melyekre négyes nehézségi fokot kaptak. "Vétettem egy hibát és most nagyon nehéz bármi pozitívat mondani a programunkról. Nagyon csalódott vagyok, nem tudom hogy történhetett. Természetesen győzni jöttünk ide és remélem, hogy van esélyünk győzni ezek után is. A legfontosabb mégis az, hogy jól korcsolyázzunk holnap." - nyilatkozta Szolkowy.

A világbajnokság ma a férfiak rövidprogramjával és a párosok kűrjével folytatódik.