2010. március 15., hétfő

Kik lesznek a vb-résztvevők?

Egy hét múlva veszi kezdetét a szezon utolsó versenye, a torino-i világbajnokság. Lassan körvonalazódni látszik, hogy kik azok, akik az olimpia után befejezték pályafutásukat vagy csak a vb-t hagyják ki a szezonban. Érthető, hogy a hosszú szezont nem mindenki vállalja be és a formaidőzítést is legtöbben az olimpiához igazították. Sokan a 6-7. versenyükön vesznek majd részt. A legleterheltebb versenyzők egyike Denis TEN, aki részt vett két grand prix-n, egy dortmundi és egy zágrábi versenyen, a négykontinensen, az olimpián, a junior vb-n és most a felnőtt vb-n is, ami a 8. versenye lesz a szezonban.
Egyértelműen a női mezőny lesz a legteljesebb, hiszen egyedül Joannie ROCHETTE nem lesz ott azok közül, akik a legjobb 24-ben végeztek az olimpián. Helyét Myriane SAMSON veszi át, aki a kanadai bajnokság 3. helyezettje lett és idén a négykontinens versenyen 8. helyet ért el. Viszont kiegészül a mezőny több olyan versenyzővel, akiket az olimpián nem láthattunk. Pl. Tamar KATZ, Gwendoline DIDIER, Viktoria HELGESSON.
A női mezőny mellett a párosoknál sem lesz számottevő változás a mezőnyt tekintve. Egyedül az olimpiai bajnok veterán kínai pár nem lesz ott a torino-i vb-n. Helyüket a Huibo DONG / Yiming WU kettős veszi át. Az olaszok Eb és olimpiai résztvevő párja Nicole DELLA MONICA / Yannick KOCON helyett a teljesen újonc Stefania BERTON / Ondrej HOTAREK páros kerül. (BERTON korábban egyéniző volt, Hotarek pedig Laura MAGGITTERI partnereként párosozott.)
A férfi mezőny jócskán foghíjas lesz, hisz hiányozni fog LYSACEK, LAMBIEL, WEIR, LINDEMANN, URBAS és sérülés miatt a kanadai CHIPEUR is,  akinek a helyét Kevin REYNOLDS veszi át, aki első ízben indul felnőtt vb-n. A németeket Peter LIEBERS, a svájciakat Jamal OTHMAN képviseli majd. Az amerikai csapatba ABBOTT mellett Ryan BRADLEY és a kétszeres junior világbajnok és az idei négykontinensen aranyat szerző Adam RIPPON került.
Változások a jégtáncosoknál is lesznek. Az orosz DOMNINA/SHABALIN kettős az Averbukh show-hoz szerződött, helyükre még nem tudni ki kerül. A következő szezont biztosan kihagyják majd Shabalin térdsérülése miatt, a jövőről később döntenek. Az amerikai BELBIN/AGOSTO pár is kihagyja a vb-t, de még nem döntöttek véglegesen az amatőr pályafutásuk végéről. A francia DELOBEL/SCHOENFELDER kettős visszavonulásával lehetőséget kaphat a vb-n való részvételre az első közös szezonjukat korcsolyázó Pernelle CARRON / Lloyd JONES pár. Az idén halványan teljesítő német BEIER testvérpár helyét a HERMANN testvérek veszik át a vb-re, akik nemrég költöztek Franciaországba Zazoui-hoz edzeni.

Szerencsére magyaroknak minden számban drukkolhatunk. Az Eb-bemutatkozás után párosunk, Victoria HECHT / Christopher TREFIL a világ legjobbjaival is összemérhetik magukat. A férfiaknál a hazai bajnokság második helyezettje, Tigran VARDANJAN indul majd, akinek az Eb-indulást követő hercehurca után úgy tűnik a szövetség most megszavazta a lehetőséget. Jégtáncosaink, HOFFMANN Nóra / Maxim ZAVOZIN életük első közös vb-jén vehetnek részt, hiszen Nóri tavalyi szerencsétlen balesete (fejjel esett neki egy nyitva felejtett palánkajtónak) nem tette lehetővé a los angeles-i vb-részvételt. És van nekünk egy SEBESTYÉN Julink, aki élete utolsó amatőr versenyén vesz részt. Ez már a 12. vb-je lesz, hiszen 1998 óta egy kivétellel (tavaly az Achilles-ín sérülése miatt) ott volt a világ legjobbjai között.

Március 15. hétfő - kiegészítés:
A francia férfiak között megtartották a válogatót, hogy ki mehet AMODIO mellett a vb-re. Ponsero nem jelent meg, Joubert és Preaubert közül választotta ki a szövetség a délelőtt futott rövid és a délután futott kűr alapján, hogy Brian JOUBERT képviselheti az országot. A helyszínen lévő informátorok szerint Joubert a rövidben este a tripla lutz-ot, a kűrben a 4-es toe-loop-ot, míg Preaubert két tiszta programot mutatott be. Hogy mennyire volt reális és korrekt a döntés, nem tudni, hisz a pontozást nem hozták nyilvánosságra.

Március 16. kedd - kiegészítés: 
- Jégtáncban Domnináék helyét a Ekaterina RUBLEVA / Ivan SHEFER kettős veszi át, akik az orosz bajnokságon a 3. helyen végeztek Khokhlováék távollétében Domnináék és Bobrováék mögött.
- Hivatalosan is visszalépett a vb-től a Tatiana VOLOSOZHAR / Stanislav MOROZOV ukrán páros, akikről már a szezon közepén tudni lehetett, hogy befejezik a közös versenyzést. Azt, hogy Morozov visszavonul és Volosozhar új partnert kap a következő szezonra, már a pár edzője, Ingo Steuer is megerősítette az Eb-t követően. Hogy ki lesz Volosozhar új partnere, még kérdéses. Azt viszont már az ukrán nemzetközi olimpiai szövetség elnöke, Sergei Bubka nyilatkozta, hogy valószínűleg orosz színekben láthatjuk viszont Tatiana-t.
- Az ukrán hölgyeknél csere történt. Natalia POPOVA helyét Irina MOVCHAN vette át.

Március 17. szerda - kiegészítés: 
- Tomas VERNER is lekerült a vb-indulók listájáról, így a cseheket Michal BREZINA mellett Pavel KASKA képviseli majd, akinek valószínűleg a kűrfutásért is küzdenie kell majd. Verner a visszalépését azzal magyarázta, hogy nem érzi magát formában.
- A litván jégtánckettős, Katherine COPELY / Deividas STAGNIUNAS sem indul a vb-n. Ebben a szezonban az olimpiai pótkvalifikációs versenyen és a moszkvai grand prix-n indultak el. A kanadai grand prix előtt a pár hölgytagja megsérült és így az Eb-n se láthattuk őket. Az olimpiai részvételük is kérdéses volt az állampolgársági kérelem miatt. Az olimpiát is kihagyták és most már a vb-n se látjuk őket.

Március 19. péntek - kiegészítés: 
- A férfi mezőny tovább gyengült azzal, hogy Evgeni PLUSHENKO visszalépett a versenyzéstől orvosi utasításra hivatkozva. Helyét Sergei VORONOV veszi át.
- A magyar páros neve is lekerült az indulói listáról, sőt az a hír járja, hogy ők már az Eb-t követően befejezték a közös munkát.