2010. március 6., szombat

Junior világbajnokság 2010

 A verseny hivatalos weboldala: http://www.wcjunior.com/

2010. március 7. és 14. között kerül megrendezésre ebben az idényben a junior világbajnokság. A junior korosztály számára 1976 óta rendezik meg ezt a versenyt, ezúttal Hollandiában, Hágában. A versenyen a megelőző év július 1-ig 13. életévet betöltött korcsolyázó indulhat, de még nem lehet 19 éves. Kivétel a páros és jégtánc mezőnyben, ahol a férfiak felső korhatára 21 év. A nemzetek nevezése hasonlatos a felnőtt világversenyekéhez. Minden ISU nemzet egy indulót nevezhet, 2 vagy 3 induló lehetőségét az előző évi eredmény határozza meg. (Ha egy adott nemzet 1 indulója a legjobb 10 között végez az előző évben, akkor 2 indulót nevezhet legközelebb. Ha egy nemzet 2 indulóval rendelkezik, akkor a két induló helyezési száma nem lehet több 13-nál, hogy legközelebb 3 indulót nevezhessen. Ha viszont a két helyezés összege meghaladja a 28-at, akkor a következő alkalommal is csak 2 indulót nevezhetnek.)
Érdekesség, hogy 1992 óta Alexei Mishin minden évben 6 hetes edzőtábort tart Hollandiában, amin többek között részt vett már Adrian Schultheiss, Stephane Labiel, Kevin van der Perren és Javier Fernandez is. A hölgyek közül Carolina Kostner, Sarah Meier vagy tavaly például Fumie Suguri.
Hivatalosan a férfiaknál 46, a hölgyeknél 56 induló lesz, 21 páros és 34 jégtáncos pár lép jégre a jövő héten. A jégtáncosok kötelező a tánca egyébként a Westminster Waltz lesz, az original a felnőtt mezőnyéhez hasonlóan a népzene/country lesz.
Érdemes végignézi a tavalyi győzteseket, bár egyiküket sem láthatjuk az idei versenyen. A férfiak között Adam RIPPON nyert, aki idén viszont már a felnőtt vb-n mutathatja meg mire képes (a hírek szerint ugyanis a Lysacek helyét átvevő Ryan Bradley sérült). A hölgyeknél tavaly Alena LEONOVA nyakába került az aranyérem, aki viszont novemberben már betöltötte a 19. életévét és gyakorlatilag már teljesen átnyargalt a felnőtt mezőnybe, ahol szépen teljesít. A páros versenyt tavaly a Lubov ILIUSHECHKINA / Nodari MAISURADZE orosz pár nyerte, akik már megmérették magukat a felnőttek között is a 2009-es Eb-n. Ebben a szezonban viszont lecsúsztak a nemzeti bajnokság dobogójáról és nem kerültek be nyilvánvalóan az olimpiai csapatba sem. Jégtáncban a 2009-es junior vb-n ígéretes Zueva/Shpilband tanítványok győztek: Madison CHOCK / Greg ZUERLEIN. Ebben a szezonban az amerikai bajnokságban már a felnőttek között versenyeztek és ötödikek lettek, ahogy a négykontinens bajnokságban is.

A 2010-es junior világbajnokság tulajdonképpeni első versenyszáma - a jégtánc kötelező - kedden délután lesz.