2010. március 8., hétfő

Junior vb - esélylatolgatás IV.

HÖLGYEK
 Japán arany lehet a másik egyéni számban is?

A Junior grand prix döntő 8 lánya közül 5 lesz jelen a világbajnokságon, köztük a három érmes is. Az előzetes várakozások szerint ez a szám lesz a legizgalmasabb idén. Olyan versenyzőkkel találkozhatunk, mint például a japán junior bajnok, Kanako MURAKAMI, aki idén minden versenyét megnyerte. A felnőttek között októberben a graz-i Ice Challange-en bizonyított és hozta el az aranyérmet. A szabadprogramjában 6 tripla ugrása van, a rövidben pedig 3T+3T kombinációt ígér. Gyenge pontja a tripla lutz, melyet a szezonban többször élhibásnak ítéltek meg. A 15 éves klasszis éremesélyesként érkezik a junior vb-re, természetesen az arany sem elképzelhetetlen.

Az egyetlen igazán nagy ellenfele az orosz Polina SHELEPEN lehet, aki a grand prix döntő rövidprogramjában még vezetett a japán lány előtt. Ahogy Murakami, úgy Shelepen is megnyerte a maga két grand prix versenyét. Az orosz junior bajnokságban nagyon elrontotta a rövidjét és a 10. helyről várta a folytatást, ám a kűrben olyan meggyőzően teljesített, hogy végül a 3. helyen végzett és így itt lehet harmadmagával a junior vb-n. Előnye, hogy a rövidprogramjában 3Lz+3T ugráskombináció szerepel, amit a grand prix döntőn meg is csinált hibátlanul.

A grand prix döntő bronzérmese az amerikai Christina GAO lett, aki ugyanannál az edzőnagyságnál - Brian Orser - készül, mint a friss olimpiai bajnok, Yu-Na Kim. Gao két grand prix-n volt bronzérmes és így kvalifikálhatta magát a döntőre, ahol szintén a dobogó legalsó fokára álhatott. A döntő óta kicserélte a programjának első 3Lz+2T kombinációját 3T+3T-re. A 15 éves lány az amerikai bajnokság felnőtt mezőnyében mindkét programjában sikeresen megugrotta a 3T+3T kombinációját és végül az 5. helyen végzett. Tartalékként az olimpiára is nevezve volt.

Az amerikai junior bajnok, Agnes ZAWADZKI szintén éremesélyesként érkezik a vb-re. Noha a tavalyi junior nemzeti bajnokságot ki kellett hagynia, idén 20 pontot vert rá a mezőnyre. A 15 éves lány 5 tiszta tripla ugrást mutatott be a kűrjében, csak a lutz-ot duplázta le. A junior vb-re azt ígéri, meglesz mind a 6 triplája.

Joshi HELGESSON, a svédek háromszoros junior bajnoka harmadszor vesz részt a junior vb-n, tavaly a 4. helyen végzett, a legjobb helyet érte el azok közül, akik idén is indulnak a megmérettetésen.  Edzője az édesanyja és célja, hogy két tiszta programot fusson a vb-n, úgy mint tavaly is. Érdekesség, hogy svéd műkorcsolyázónő még soha nem szerzett érmet a junior vb-n. Talán ő lehet az első.

A grand prix döntőben 7. helyen végző amerikai Kiri BAGA azért lehet itt, mert Ashley Wagner visszalépett. Ő és kanadai edzőtársa - Kate CHARBONNEAU - elsőként versenyeznek a junior vb-n. Baga két grand prix-t nyert a szezonban és az amerikai bajnokságban a juniorok között a 4. helyen végzett. Charbonneau az első grand prix-jén csak 8. lett, a másodikon viszont ezüst érmet tudott szerezni. A tavalyi kanadai junior bajnokságot megnyerte, idén pedig a felnőttek között végzett a 7. helyen. Célja, hogy az első tízben végezzen a junior vb-n és jövőre két kanadai lány jöhessen.

Érdemes lesz figyelni majd az orosz junior bajnok Polina AGAFONOVA-ra is, aki egy bronzérmet és egy 6. helyet szerzett a grand prix szezonban. Honfitársa, Anna OVCHAROVA, ezüstérmes volt a nemzeti junior vb-n és egy ezüstöt és egy 5. helyet gyűjtött be a grand prix-kről. 

A hölgyek versenye pénteken veszi kezdetét a rövidprogammal és szombaton már érmet is osztanak a kűr után.